Aspartamul este ingerat zilnic de milioane de oameni, regăsindu-se în peste 6000 de produse alimentare arhicunoscute, în băuturi și în unele medicamente. Deși, cu ani în urmă, fusese considerat o substanță inofensivă, studii recente arată că aspartamul are, de fapt, efecte negative asupra sănătății.

Un astfel de studiu recent, leagă prezența aspartamului în băuturile dietetice de nașterea prematură, în timp ce un alt studiu sugerează că aspartamul cauzează cancer.

Controversele în privința diverselor substanțe din alimente continuă să anime disputele dintre cercetători și producătorii de produse alimentare. Fie că este vorba despre coloranți, conservanți, îndulcitori etc., zvonurile legate de nocivitatea acestor substanțe ne fac să ne întrebăm din ce în ce mai des dacă nu cumva ar trebui să ne revizuim obiceiurile alimentare. Acest lucru este cu atât mai important de știut de către graviduțe care poartă responsabilitatea de a aduce pe lume un copilaș sănătos.


Cum putem evita aspartam-ul?

În zilele noastre, acest îndulcitor este găsit în foarte multe produse de bază, deci este foarte greu de evitat. Cel mai adesea se găsește în băuturi dietetice, ovăz instant, iaurt, gumă fără zahăr, bomboane, apă cu arome, amestecuri calde de ciocolată, budinci, sosuri de salată, îngheţate, în vitamine pentru copii.

Sub ce denumiri se găseşte pe etichetele produselor?

El nu se află trecut pe etichetă numai ca Aspartam, ci şi ca NutraSweet, Equal, Spoonful. Ce alternative avem: Îndulcitorii naturali cum ar fi stevia, mierea, xylitol-ul.