În timpul sarcinii silueta femeii se modifică constant, de aceea suntem nevoite să ne înnoim foarte des garderoba. Aceasta se referă atât la hainele de exterior, cât și la rochii, fuste, pantaloni, lenjeria intimă și, desigur, la încălțăminte. Calendarul nostru vă va ajuta să alegeți hainele necesare pentru gravide în momentul potrivit și să evitați cheltuielile inutile.

Îmbrăcămintea pentru gravide: ce și când cumpărăm

Lunile 1-2 de sarcină

În această perioadă este cam devreme să luați cu asalt magazinele în căutarea hainelor „speciale”. Modificările hormonale începute în aceste zile vor conduce doar la o mărire nesemnificativă a glandelor mamare. De aceea nu aveţi nevoie decât de un set nou de lenjerie intimă. Nu ratați ocazia să purtați toate ținutele preferate: rochițele mini, pantofii pe toc înalt, blugii pană. Și asta, pentru că foarte curând va trebui să renunțat complet la ele!

Lunile 3-4 de sarcină

Hainele obișnuite încep să vă fie mici? Burtica începe să se contureze? Felicitări! Ați intrat în trimestrul II de sarcină. Dar nu vă grăbiți să cheltuiți bugetul familial reînnoindu-vă în totalitate garderoba. Cel mai probabil, veți mai putea purta un timp așa-numitele lucruri „de tranziție”, pe care le are, cu siguranță, fiecare femeie. Este vorba aici despre rochiile cu croială liberă, tunici sau bluze vaporoase. Dacă vreți totuși să cumpărați ceva nou, mergeți la magazin după o pereche de pantaloni pentru gravide. Soluția optimă sunt blugii speciali cu bată elastică, care va crește odată cu burtica dumneavoastră.

Îmbrăcămintea pentru gravide: ce și când cumpărăm

Luna a 5-a de sarcină

La acest termen, de regulă, sânii se măresc și veți fi nevoite să cumpărați un sutien nou. Sarcina lui de bază este să susțină glandele mamare, dar să nu le strângă. La alegerea unui sutien prenatal, nu uitați: cea mai bună stofă pentru lenjerie este o combinație între bumbac și materiale elastice, care permite sânilor să „respire”. Sutienul prenatal nu trebuie să aibă balene. Cu cât mai mare este termenul de sarcină, cu atât mai mare este și volumul pieptului, de aceea optați pentru modele cu închizători reglabile. Dacă viitoarea mamă are sâni nu prea mari, o alternativă pentru sutien poate fi topul din bumbac cu fibre elastice.  

Luna a 6-a de sarcină

A venit timpul să facem o revizie în dulapul de încălțăminte! Cerințele față de încălțămintea viitoarei mămici sunt foarte stricte: ea trebuie să fie pe toc mic și stabil. Purtarea pantofilor pe tocuri înalte poate intensifica durerile de spate, în plus crește riscul de căderi și traume. La fel, încălțămintea pentru gravide trebuie să fie confecţionată din materiale moi (de preferință naturale) și suficient de late: de foarte multe ori picioarele viitoarelor mame se umflă. 

Îmbrăcămintea pentru gravide: ce și când cumpărăm

Luna a 7-a de sarcină

Felicitări, a venit mult așteptatul concediu prenatal! Aveți posibilitatea să petreceți mai mult timp acasă, pregătind locuința pentru apariția noului membru al familiei, și, desigur, să vă odihniți. Aceasta înseamnă că aveți mare nevoie de haine de casă cât mai comode! Iar cămășile largi ale soțului sau halatul bunicii nu sunt cele mai bune variante. Este foarte important să arătați bine acasă, deoarece aveți alături bărbatul iubit, pentru care trebuie să rămâneți frumoasă și dorită. Sortimentul de haine de casă pentru viitoarele mămici vor satisface chiar și cele mai rafinate gusturi. Puteți opta pentru dantele fine și lucruri sport comode, dar și pentru modele atrăgătoare cu închizători „pentru alăptat”.

Luna a 8-a de sarcină

În această perioadă burtica crește deosebit de repede și capătă dimensiuni impunătoare, ceea ce înseamnă că mușchii spatelui și abdomenului sunt din ce în ce mai solicitați. Din această cauză aveți neapărată nevoie de un bandaj special prenatal. Cele mai comode și simple sunt modelele sub formă de bandă. Acestea se îmbracă deasupra lenjeriei intime, fiind și foarte igienice.

Îmbrăcămintea pentru gravide: ce și când cumpărăm

Luna a 9-a de sarcină

La această etapă trebuie să decideți care sunt hainele pe care le veți lua la maternitate și care va fi ținuta la ieșirea din spital. Pentru maternitate sunt potrivite și o cămașă, și o rochie de casă, și o pijama – este vorba doar despre gust. Sunt comode în special cămășile de noapte cu decolteul mai mare – acestea nu vor împiedica mișcările mamei în timpul alăptării. În plus, veți avea nevoie de un halat sau un costum de sport, pentru a primi vizitele celor dragi.

Ieșirea din maternitate presupune și o mică sesiune foto. Pentru aceasta ar fi bine să adoptați o ținută corespunzătoare. La alegerea hainelor țineți cont de faptul că veți arăta mai bine în fotografii dacă purtați haine de culori pastelate, și nu pestrițe.

După naștere

Aveți suficiente haine de casă? Ați cumpărat și lenjerie pentru alăptat? Foarte bine! Înseamnă că nu a rămas decât să alegeți haine comode pentru plimbări îndelungate cu micuțul. Desigur, în primul rând trebuie să țineți cont de anotimpul de afară. Dacă afară este cald, înseamnă că puteți hainele din timpul sarcinii și dinaintea acesteia. Dacă afară este frig și timp urât, varianta optimă vor fi pantalonii impermeabili și o haină de fâș. Experiența arată că aceste haine vă vor fi utile mai multe sezoane la rând, de aceea cumpărați articole de calitate.

Sursa