Sarcina este o perioadă în viața unei femei, când ea trebuie să se simtă maximal confortabil și să nu-și facă griji. Asta pentru că starea ei influențează asupra fătului. Însă nu întotdeauna, pregătirile pentru nașterea copilului decurg așa cum ne dorim. Unul din motive, care ar strica dispoziția oricărei femei este hiperhidroza sau altfel spus transpirația excesivă. Din fericire, această problemă poate fi ușor soluționată.
Cauzele hiperhidrozei la gravide
Transpirația – este un mecanism natural al organismului uman, prin intermediul căruia el se salvează de căldură și ține sub control echilibrul hidroelectrolitic intern. Respectiv, acest proces se manifestă mult mai activ la o temperatură mai ridicată a aerului, dar și în diverse situații de stres și dezechilibru hormonal. De menționat, că organismul feminin chiar și într-o stare obișnuită este supus mai mult factorilor descriși mai sus. Ce să mai vorbim despre sarcină sau menopauză, când în organism se produc schimbări hormonale masive. În această perioadă se diminuează considerabil nivelul hormonului sub denumirea de ”estrogen”, care influențează asupra echilibrului hidroelectrolitic. Mai mult, se ridică nivelul hormonilor, care țin sub control activitatea glandelor suprarenale, lucru care duce la apariția hiperhidrozei.
Însă pe lângă schimbările naturale care au loc în organismul feminin, transpirația este influențată și de alți factori precum:
- Virozele și infecțiile bacteriene
- Bolile glandei teroide
- Greutatea excesivă
Astfel de situații necesită o atenție deosebită, iar soluționarea acestor probleme fără medici în domeniu nu este recomandată.
Particularitățile hiperhidrozei la gravide
Trebuie să rețineți unele momente importante:
- De regulă, prin transpirația excesivă se caracterizează primele luni de sarcină;
- Din cauza activității ridicate a glandelor sebacee, pielea la femei poate deveni uscată, sau dimpotrivă grasă;
- Sunt cazuri când transpirația excesivă se menține pe toată perioada sarcinii. Acest lucru se datorează majorării volumului de sânge cu până la 40% care circulă în organism în perioada sarcinii;
- Practic în toate cazurile, hiperhidroza trece după nașterea copilului. Uneori însă, transpirația excesivă poate deranja femeia și în perioada de alăptare.
Cum luptăm cu hiperhidroza în perioada sarcinii?
Pentru a face față hiperhidrozei este necesar să urmați următoarele sfaturi:
- Lenjeria de pat și cea intimă trebuie să fie doar din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Materialele sintetice se potrivesc perfect pentru progresarea hiperhidrozei;
- Trebuie să purtați haine ușoare cu o croială liberă, confecționate doar din țesături naturale;
- Trebuie să respectați un regim alimentar sănătos și să renunțați integral la alcool și țigări;
- Plimbările de dimineață și seara influențează benefic asupra organismului unei femei gravide;
- Locuința trebuie aerisită de câteva ori pe zi, în special dormitorul.
Chiar și respectarea strictă a recomandărilor enumerate mai sus nu pot garanta rezolvarea problemei respective. În aceste situații vin în ajutor antitranspirantele, cel mai bun dintre care în prezent este Odaban. El luptă cu transpirația excesivă, și totodată este absolut inofensiv chiar și în perioada sarcinii.
Totuși, nu trebuie să luptați cu hiperhidroza cu propriile forțe, soluția optimă în astfel de situații – este adresarea la un specialist.