Potrivit studiilor recente, cca 90% din populația Terrei, este infestată cu acest virus până la vârsta de 12 ani. Paradoxal, însă doar 20% din aceste persoane suferă de manifestări ale herpesului. De aici rezultă și concluzia: pericolul cel mare al infecției herpetice constă în faptul, că aceasta poate ”dormi” în organismul uman, și doar sub influența unor factori externi se poate manifesta la suprafața corpului.

Herpesul bucal la gravide. De ce este periculos?

Manifestările tipice ale herpesului – erupțiile (vezicule apoase) localizate preponderent pe buze și aripile nasului, pe organele genitale în cazul herpesului vaginal; drept consecință a varicelei. De asemenea, din familia virusului HSV face parte virusul Epstein-Bara, citamegalovirusul etc. De regulă, virusul ”doarme” în organism o perioadă de timp, însă este suficient să înghețați puțin, să vă udați picioarele, să aveți o viroză sau chiar să vă enervați un pic, acesta imediat va ieși la suprafață.

Care este pericolul apariției herpesului în timpul sarcinii?

Veziculele, care provoacă mâncărime, este doar un semnal extern de activizare a virusului în organism. Herpesul poate afecta și organele interne. Anume din această cauză, dacă planificați un copil și deja ați făcut cunoștință cu acest virus, trebuie neapărat să-l țineți sub control până la apariția sarcinii. În ce constă pericolul acestui virus? Herpesul care s-a ”trezit” majorează probabilitatea întreruperii sarcinii și poate afecta dezvoltarea organelor interne ale fătului. De aceea, viitoarele mame fac un test la infecțiile TORH, din care face parte și herpesul.