Potrivit unor studii de specialitate, grețurile în sarcină pot fi un semn bun, chiar dacă sunt extrem de neplăcute pentru gravide. Femeile care manifestă stări de greață și vărsături în primul trimestru au un risc mai mic de avort decât cele care nu au aceste simptome.
Cu siguranță că nu este nicio plăcere să te trezești cu greață. Și nici să îți vină să vomiți de bine ce ai ajuns la serviciu. Are sarcina părțile ei mai puțin plăcute, dar tot nu-ți vine să te plângi, așa-i? Hai să îți dăm un motiv pentru care să te bucuri de-a dreptul: grețurile în sarcină sunt semn bun. Care este legătura? Este posibil ca greața și vărsăturile din timpul sarcinii să indice că hormonii își fac bine treaba și sarcina ta este una sănătoasă.
Grețurile în sarcină sunt semn bun
Studiile efectuate sugerează că greața și vărsăturile în sarcină s-ar putea datora efectelor gonadotropinei corionice umane (HCG). Femeile însărcinate încep să producă HCG la scurt timp după ce un ovul fecundat se atașează de mucoasa uterină. Femeile cu grețuri diurne severe (hiperemesis gravidarum) au niveluri mai mari de HCG decât alte femei însărcinate.
În plus, femeile cu sarcină multiplă, care sunt mai predispuse la grețurile diurne, au și valori mai mari de HCG. În mod similar, estrogenul, un alt hormon care crește în timpul sarcinii, este asociat cu episoade mai violente de greață și vomă în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de hormoni ai sarcinii nu sunt asociate în mod constant cu greața și vărsăturile. Este posibil, de asemenea, ca greața din timpul sarcinii să fie și un semn că țesutul placentar este viabil. Reține totuși că lipsa de greață și vărsături în timpul sarcinii nu este un motiv de îngrijorare. Unele gravide nu au grețuri și sarcina este perfectă.
Cum să faci față grețurilor din perioada sarcinii
Aproximativ 70% dintre femei prezintă greață la începutul sarcinii și circa 50% experimentează vărsăturile. „Chinul” începe pe la șase săptămâni și atinge apogeul pe la nouă săptămâni. Din fericire, după săptămânile 12-14 devine amintire. Și totuși cum le faci față până dispar? Iată câteva sfaturi utile.
- Adulmecă un parfum proaspăt
O mulțime de mirosuri înainte inofensive, acum îți întorc stomacul pe dos. Mirosul de cafea sau cel al cartofilor prăjiți, poate chiar și parfumul colegei de birou. Poate că nu de fiecare dată ai posibilitatea să deschizi un geam pentru a pătrunde aerul curat. Soluția? Poartă în geantă o sticluță cu extract de lămâie sau mentă ori o crenguță de rozmarin. Miroase-le ori de câte ori este nevoie.
- Bea suficientă apă
Probabil că ți se pare aberant ca în stomacul tău să intre opt pahare de apă pe zi, când el se strânge și la o lingură de supă. Află că este esențial ca în sarcină să fii bine hidratată. Cu cât ești mai deshidratată, cu atât îți va fi mai greață. Încearcă să îți păcălești organismul ca să ceară apă. Mănâncă un chips sărat sau o bucățică de brânză și ți se va declanșa setea. Este un truc vechi, dar funcționează.
- Întinde-te pe o canapea
Uneori, cea mai bună soluție este cea mai simplă. Întinde-te pe pat sau canapea, închide ochii și inspiră adânc de câteva ori. Dacă adormi, e și mai bine. Mulți medici și mame au confirmat că somnul este o modalitate excelentă de a scăpa de grețurile de dimineață. Nu poți dormi pentru că te deranjează lumina? Dar cine îți interzice să îți pui o mască de somn pe ochi? Rezolvat!