Sarcina este o perioadă extrem de delicată pentru orice femeie, motiv pentru care se impune o atenție sporită acordată sănătății. Există o afecțiune care, în lipsa tratamentului corespunzător poate conduce la multe probleme, inclusiv pierderea sarcinii. Afla în continuare despre ce este vorba.

Bacteriuria asimptomatică apare în aproximativ 15% dintre sarcini și uneori evoluează în cistită simptomatică sau pielonefrită. Bacteriuria asimptomatică, infecția de tract urinar și pielonefrita cresc riscul de travaliu prematur, greutate mică a bebelușului la naștere, precum și rupere prematură a membranelor. Travaliul prematur reprezintă cea mai comună cauză pentru complicații grave, inclusiv deces, în rândul nou-născuților.

Deoarece persoanele care se confruntă cu această afecțiune nu au simptome, prin definiție, o cultură pozitivă de urină este singurul mijloc de diagnostic. Dacă ești însărcinată, medicul tău va efectua un screening. Gravidele ar trebui verificate la începutul sarcinii pentru o infecție urinară, între 12-16 săptămâni gestationale. Mostra de urină prelevată de la gravidă este transmisă la un laborator pentru un mediu de cultura și îl va ajuta pe medic să identifice tipul și cantitatea prezentă de bacterii.

Dacă mostra ta de urină este pozitivă și nu ai simptome de infecție urinară, poți fi diagnosticată cu bacteriurie asimptomatică. Criteriile de diagnostic variază între bărbați și femei și mai ales în rândul femeilor gravide. Astfel, femeile care nu sunt gravide trebuie să ofere două mostre consecutive pozitive ale acelorași specii bacteriene înainte de a primi un diagnostic de bacteriurie asimptomatică. Majoritatea medicilor tratează o gravidă în baza unei singure probe de urină care arată o proliferare bacteriană.

Complicațiile materne și neonatale ale unei infecții urinare în sarcină se pot dovedi devastatoare. 30% dintre pacientele cu bacteriurie asimptomatică dezvoltă cistită simptomatică și până la 50% dezvoltă pielonefrita.

Deși reprezintă o cauză comună de morbiditate maternă și perinatală, prin screening și tratament potrivit poate fi limitată. Cistita acută și pielonefrita, conform specialiștilor, trebuie tratată agresiv în timpul sarcinii.