mamaplus

Gravidă în luna a opta, diagnosticată cu tumoră cervicală. Femeia a neglijat vizitele la medic

-
//
05.03.2020

O femeie însărcinată, în vârstă de 24 de ani, se afla aproape de termen atunci când s-a prezentat la Urgențele Spitalului Județean Bacău, într-o stare foarte gravă. Tânăra provenea din mediul rural și era însărcinată în luna a opta cu al doilea copil. Ea a acuzat stări de paralizie la mâini și la picioare.

În urma investigațiilor, medicii au constatat că pacienta care urma să nască în curând, dezvoltase o tumoră la nivelul cefei. Pacienta a mai recunoscut că în tot acest timp nu făcuse niciun fel de vizită medicală, nici la medicul de familie, dar nici la ginecolog.

„Pacienta a ajuns la spital cu ambulanța, pentru că nu mai putea să meargă. Practic, a fost adusă pe targă. Era la prima consultație în timpul acestei sarcini, deși vorbim de o sarcină înaintată, de opt luni. Mai ales că este la a doua sarcină, pentru că mai are un copil acasă.

Am solicitat un consult neurologic, pentru că simptomatologia pe care o prezenta ridica suspiciunea unei tumori. A fost un caz complex, care s-a rezolvat în echipă, la fel că multe altele, cu ajutorul colegilor din celelalte specialități medicale.

Am considerat în interesul pacientei, fiind vorba despre un caz foarte rar în literatura de specialitate, că este oportună trimiterea să într-un centru medical universitar. Am obținut în aceeași zi acordul Spitalului Universitar de Urgență București și pacienta a fost transferată tot în aceeași zi”, a declarat Dr. Roxana Calapod, medic primar, șef Secție Obstetrică-Ginecologie I.

Pacienta a fost supusă imediat unui consult ginecologic, neurologic, dar și unor investigații radiologice. Echipa de medici care s-a ocupat de cazul ei a stabilit diagnosticul, inclusiv patologia tumorii printr-un RMN efectuat în regim de urgență, având în vedere sarcina avansată.

În aceeași zi, pacienta a fost transferată cu elicopterul SMURD la Clinica Universitară de Urgență București. Medicii au intervenit imediat și au supus-o unei operații de cezariană, cu salvarea fătului, dar și unei operații de extirpare a tumorii, pe secția de neurochirurgie. Dacă medicii nu ar fi acționat la timp, tânăra mamă ar fi riscat să rămână paralizată pe viață de la gât în jos.

„În urma consultului de specialitate pe care l-am efectuat s-a identificat o patologie care a avut o evoluție lentă, pe care pacienta a neglijat-o. Nu s-a adresat nici medicului de familie, nici celui specialist, nu a efectuat nici evaluările periodice absolut necesare în sarcină, care ar fi putut duce și la un consult neurologic.

Din acest motiv și starea sa de sănătate s-a agravat. Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, a fost nevoie de investigarea ei în Laboratorul de radiologie, prin examen RMN, care a pus în evidență o formațiune tumorală expansivă, cu localizare cervicală, foarte greu abordabilă.

Așa s-a ajuns să decidem în echipă transferul său spre o clinică universitară, fiind foarte importantă și viața fătului,” a declarat Dr. Adriana Mihăilescu, medic specialist neurolog.

Odată cu acest caz, medicii atrag încă o dată atenția asupra pericolelor care pot apărea, atunci când femeile însărcinate, indiferent de mediul din care provin, nu își monitorizează sarcina prin vizite la medici.