Pierderea unei sarcini, indiferent de săptămâna gestațională în care se petrece, este un eveniment dramatic și poate asocia nivele de întristare și amărăciune similare cu pierderea unui copil sau a unei rude apropiate, susține medicul ginecolog Laurențiu Crăciunaș. Cu toate că pierderea unei sarcini sau avortul spontan este considerat un subiect tabu atât la noi cât și în multe țări din lume, acest proces este absolut normal, susține specialistul.

Progresul sarcinilor până la termen, cu nașterea unui bebeluș viu este un eveniment neobișnuit care caracterizează mai puțin de o treime din sarcini. Faptul că nu se discută despre pierderea sarcinii sau despre avort spontan la fel cum se discută despre emisiuni de divertisment sau despre cafeaua de dimineață face ca primul contact cu informația să aibă loc prea târziu, doar când cuplul respectiv se confruntă cu experiența.

”Dacă informația despre pierderea unei sarcini ar fi mediatizată pentru a face parte din cultura generală, din gimnaziu sau din liceu, ar avea suficient timp să sedimenteze în mintea oamenilor pentru a oferi un context în momentul în care trec prin experiența pierderii sarcinii. Faptul că vecina a avut 2 sarcini pe care le-a dus la termen nu înseamnă că nu a trecut prin experiențe similare. Acestea puteau să nu fie conștientizate în primul rând, sau dacă au fost conștientizate nu au fost discutate cu cercul de vecini, prieteni sau familie tocmai din cauza naturii sensibile a subiectului.”, afirmă medicul ginecolog Laurențiu Crăciunaș.

Pierderea unei sarcini e diferită de pierderea repetată a sarcinilor

Investigațiile pe care le avem la dispoziție pentru a căuta o cauză pentru pierderea unei sarcini sunt limitate și pot identifica o explicație posibilă (nu sigură) într-un procent foarte redus din cazuri. Dacă se ajunge la 3 pierderi consecutive și se diagnostichează avort recurent (după unele definiții 2 sarcini pierdute), mai mult de jumătate rămân inexplicabile pentru că nu se identifica o cauză.

Mai mult decât atât, șansa de a avea o sarcină normala după 1-2 avorturi spontane e la fel de mare ca și cum nu ar fi existat cele două avorturi. Dacă se pierd 3 sarcini consecutiv, șansa de a avea o sarcină normală data viitoare, fără nici un tratament, e de 70% – cu foarte puțin mai mică decât dacă nu ar fi existat cele 3 avorturi.

Asta e motivul pentru care investigațiile pentru depistarea unei cauze nu sunt justificate după un singur avort, în realitate nici după 2 pentru că:

  • în peste 90% din cazuri rezultatele sunt complet normale;
     
  • șansa ca sarcina viitoare să fie normală, fără nici un tratament, e la fel de mare ca și cum nu ar fi existat cele 1-2 avorturi;
     
  • eventualele cauze identificate în cele 10% din cazuri sunt greu, dacă nu imposibil, de influențat (de exemplu defectele genetice în embrion, cauza cea mai comună);

”Specia umană nu este eficientă când vine vorba de reproducere. Asta e realitatea și asta e normalul actual. Medicina încearcă să interfereze cu asta și se investighează diferite tratamente și intervenții care să crească șansa unei sarcini normale, dar progresul dovedit până acum este extrem de redus în raport cu țintă.”, a conchis medicul ginecolog Laurențiu Crăciunaș.