Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Virginia, exercițiile fizice efectuate în timpul sarcinii ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet și alte boli metabolice, în viața adultă. Mai mult, practicarea regulată a acestora previn transmiterea bolilor metabolice de la un părinte obez (mamă sau tată) la copil.
Experimentul a fost realizat în laborator, pe șoareci, și dacă această descoperire va funcționa și în cazul oamenilor, va avea implicații majore asupra modului în care femeile însărcinate pot fi ajutate să se asigure că copiii lor vor avea o viață sănătoasă. Concret, încă de la prima vizită medicală din sarcină, ele vor putea primi un program adaptat de exerciții.
Premiza de la care au plecat cercetătorii, în realizarea experimentului, a fost faptul că știau deja că exercițiile fizice în timpul sarcinii ajută la reducerea complicațiilor din această perioadă, dar și la scăderea riscului de naștere prematură.
Pentru a înțelege mai bine rezultatele experimentului efectuat pe șoareci, cercetătorii au analizat metabolismul descendenților adulți și modificarea chimică a ADN-ului, unde au găsit diferențe semnificative în sănătatea metabolică și cât de active erau anumite gene printre diferitele grupuri de descendenți.
Descoperirea lor sugerează că efectele negative ale obezității parentale durează pe tot parcursul vieții descendenților. Cu toate acestea, exercițiile materne numai în timpul sarcinii au împiedicat mai multe modificări ale ADN-ului care afectează funcționarea genelor descendenților.