

În timpul dezvoltării timpurii a fătului, acidul folic ajută la formarea tubului neura, acest element fiind foarte important deoarece contribuie la prevenirea unor defecte congenitale majore ale creierului bebelușului (anencefalie) și ale coloanei vertebrale (spina bifida). Unele cercetări arată că acid folic luat în timpul sarcinii poate îmbunătăți neurodezvoltarea și funcția creierului la copii și poate proteja împotriva tulburărilor din spectrul autist. Cu toate acestea, alte studii au concluzionat că aportul ridicat de acid folic și nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat în fluxul sangvin pot avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitive și pot crește riscul de autism.
Consumul de alimente bogate în folat sau administrarea de forme naturale de folat, cum ar fi 5-metiltetrahidrofolat, nu au ca rezultat niveluri excesive de acid folic în sânge.
Folatul este, de asemenea, important pentru sănătatea mamei și s-a demonstrat că suplimentarea cu acid folic reduce riscul de complicații legate de sarcină, inclusiv de preeclampsie. În plus, nivelurile ridicate de folat matern au fost asociate cu un risc semnificativ redus de naștere prematură.
Se recomandă ca toate femeile care intenționează să rămână însărcinate să ia zilnic 400 mcg de acid folic începând cu cel puțin o lună înainte de o eventuală sarcină. De asemenea, administrarea de acid folic trebuie continuată și în primele luni de sarcină. Totuși, femeile nu ar trebui să exagereze cu administrarea acestui supliment, mai ales în perioada sarcinii.
În afară de creșterea riscului de autism al fătului în cazul femeilor însărcinate, există alte câteva riscuri asociate cu administrarea de doze prea mari de acid folic la persoanele de ambele sexe și de diferite vârste:
Atenție, suplimentele de folat pot interacționa cu unele medicamente prescrise frecvent, cum ar fi metotrexatul (medicament utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer și boli autoimune), cu unele medicamente antiepileptice sau cu sulfasalazina (utilizată pentru tratarea colitei ulcerative).