mamaplus

Ești însărcinată și te îngrijorează apariția petelor pigmentare pe față? Ce soluții există

-
//
24.02.2022

Apariția petelor pe fața gravidei este cunoscută din punct de vedere medical sub denumirea de melasma, cloasma gravidică sau masca gravidică și nu presupune o afecțiune ce trebuie tratată, ci este doar o reacție normală a organismului la schimbările hormonale prin care trece în această perioadă. Dacă te confrunți cu această problemă, află câteva informații și recomandări utile în cele ce urmează.

Melasma sau cloasma gravidică se manifestă prin leziuni hiperpigmentare ce apar de regulă în zona obrajilor, a frunții și deasupra buzei superioare. Foarte rar aceste pete apar pe toată suprafața fetei sau în zona gâtului. Aceste pete au o formă asimetrică și o culoare galben-maronie.

Studiile au observat faptul că această schimbare la nivelul pigmenților apare la aproximativ 30% dintre femeile însărcinate, cu predilecție la femeile care o culoarea mai pigmentată a pielii deoarece celulele care se ocupă cu pigmentarea sunt mai activi. De asemenea, s-a observat că o expunere exagerată la soare poate crește posibilitatea apariției petelor.

Sfaturi privind cloasma gravidică

Nu uita că ești frumoasă

O femeie însărcinată este întotdeauna frumoasă deoarece emană emoții și fericire. Nu trebuie să te întristezi din cauza acestor schimbări care apar în cele 9 luni, ci din contra trebuie să înveți să le percepi ca o parte a minunatei experiențe de a fi însărcinată.

Evită expunerea la soare

Studiile medicale au observat că expunerea la soare intensifică aceste pete și le face mai pronunțate. Astfel este indicat să eviți să stai la soare prea mult timp. E adevărat că razele soarelui ajută la creșterea vitaminei D, însă în timpul sarcinii este indicat să te expui mai rar și doar atunci când razele soarelui nu sunt puternice (dimineața până la ora 11 și seara, după ora 17.00).

Nu apela la creme

Cu toate că în farmacii vei putea găsi o serie de creme care teoretic ajută la ameliorarea sau chiar la dispariția completă a acestor pete, nu trebuie să uiți că ești însărcinată și că aceste creme pot conține substanțe nesănătoase care pot pune în pericol buna dezvoltare a fătului. Este demonstrat faptul că unele substanțe pot pătrunde în organism prin intermediul pielii, așadar evită cremele pe perioada celor 9 luni.

Nu exagera cu spălarea pe față

Trebuie conștientizat faptul că aceste pete nu apar din cauza neigienizării, ci ca urmare a schimbărilor hormonale. Așadar, nu trebuie să te speli în mod exagerat pe fața deoarece aceste pete nu vor dispărea cu ajutorul apei sau săpunului, ci din contra, spălarea prea frecventă pe față cu săpun poate usca pielea.

Cloasma gravidică sau masca gravidică este una dintre multele schimbări care pot apărea în timpul sarcinii. Important este să înțelegi că în perioada celor 9 luni de sarcină organismul tău va trece printr-o serie de transformări, dar care de regulă trec după naștere.