Deși foarte multe femei confundă acest simptom cu instalarea menstruației, pentru că apare cam în aceeași perioadă în care ar trebui să înceapă sângerările, se pare că durerile în abdomenul inferior ar putea semnala și instalarea sarcinii. Cu toate că vei fi confuză la început și chiar vei dori să administrezi analgezice pentru ameliorarea durerii, ar fi bine totuși să te asiguri mai întâi că este vorba despre menstruație și sigur nu ești însărcinată.
Trebuie să știi în primul rând că aceste senzații sunt cauzate de modificările hormonale şi de creşterea în volum a uterului. Aceste crampe abdominale pot avea intensitate diferită de la o femeie la alta și sunt declanşate de implantare sau nidație, atunci când oul fertilizat se ataşează la peretele uterin.
Uterul se mărește în dimensiuni, se deplasează puțin mai sus, cauzând niște dureri specifice, pentru a se pregăti pentru extinderea sa masivă în următoarele nouă luni. Totodată, ligamentele și mușchii care susțin uterul sunt și ele tensionate de modificările poziționale. Tocmai de aceea, multe femei experimentează o serie de spasme și dureri pelvine în primele săptămâni de sarcină.
Potrivit specialiștilor, dureri abdominale specifice sarcinii incipiente pot fi resimțite încă din primele trei săptămâni de sarcină și continuă până la sfârșitul primului trimestru, în cazuri individuale.
Ce faci dacă durerile abdominale sunt mai pronunțate și persistente?
Este foarte important să monitorizezi intensitatea crampelor abdominale încă din primele zile de întârziere a menstruației. Dacă aceste dureri sunt mai pronunțate, în special atunci când faci mișcare, și sunt însoțite de sângerări ușoare (până la puternice) și vârsături, iar testul de sarcină este pozitiv, ar trebui să te prezinți urgent la un medic ginecolog.
Reține bine că singura soluție care ar putea să excludă orice temeri sau întrebări este cea de a efectua o ecografie transvaginală. Doar un medic îți poate confirma o sarcină sau te poate consulta în privința unor eventuale dereglări ale ciclului menstrual.