mamaplus

A doua sarcină este mult mai ușoară decât prima, spun experții în medicină

-
//
17.02.2021

Corpul unei mame evoluează de la o sarcină la alta. Așa-numitele celule NK din mucoasa uterină a unei femei care a născut „își amintesc” de prima experiență a sarcinii și își îmbunătățesc funcția data următoare, astfel ca a doua sarcină să fie mai ușoară.

Tototdată, corpul unei femei memorează dificultățile întâmpinate cu ocazia primei sarcini și se adaptează pentru a încerca să le evite cu ocazia sarcinilor ulterioare, este concluzia unui studiu publicat în ediția din luna iunie 2018 a revistei medicale „Immunity”.  Noul studiu propune o explicație celulară și moleculară pentru acest fenomen.

Studiul s-a concentrat pe așa-numita „memorie antrenată” a celulelor NK („natural killer”) – cele care combat virusurile și tumorile. La femei, aceste celule au și rolul de a ajuta fetusul să se instaleze în uter și de a feri femeia de boli precum preeclampsia sau retardul de creștere intra-uterină. În jur de 70% din celulele mucoasei uterine sunt celule NK.

În urma cercetărilor s-a descoperit că celulele NK sunt mai active cu ocazia unei a doua sarcini, deoarece „își amintesc” de prima sarcină, fiind, astfel, mai bine pregătite pentru perioadele gestaționale ulterioare. Studiul, care s-a întins pe o perioadă de șase ani și care se bazează pe sute de eșantioane de mucoasă uterină, este semnat de către o echipă de cercetători israelieni ce activează în cadrul Centrului Medical Hadassah și al Universității Ebraice din Ierusalim.

„Este un aspect clinic recunoscut: a doua sarcină este mai ușoară decât prima. În cazul unei sarcini, aceste celule au două misiuni. Rolul lor principal este acela de a contribui la implantarea reușită a embrionului, iar rolul secundar este acela de a opri virusurile și alte boli.”, a declarat pentru Times of Israël profesorul Simcha Yagel, șeful Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Centrului Medical Hadassah, care a făcut parte din echipa de cercetare.

Așadar, embrionul se implantează în general mai bine în cazul unei a doua sarcini, bebelușii sunt mai rezistenți, iar sarcina este mai puțin expusă la boli precum preeclampsia, o complicație care determină creșterea tensiunii arteriale și provoacă și alte afecțiuni gravidei.