O mămică trebuie să aibă grijă la ceea ce mănâncă. Chiar dacă se poate crede că femeile însărcinate sau care alăptează pot mânca orice, medicina ne arată faptul că unele alimente pot fi dăunătoare, atât pentru bebeluș, cât și pentru corpul mamei, care poate reacționa diferit. Astfel, trebuie să cunoști alimentele ce pot fi riscante în timpul sarcinii. Unul dintre ele este sfecla roșie.
Pe lângă faptul că întărește imunitatea și protejează ficatul, sfecla roșie are și o serie de efecte secundare, ce pot afecta anumite categorii de persoane. Spre exemplu, din cauza conținutului bogat în oxalați, sfecla roșie poate provoca apariția pietrelor la rinichi. Leguma are în compoziție și o cantitate importantă de betaină, un element care poate agrava problemele renale deja existente.
Mare atenție atunci când mâncați sfecla roșie, pentru că unele persoane sunt alergice fără să știe. Dacă după consum aveți mâncărimi iar pe piele apar erupții cutanate, evitați acest aliment. De asemenea, sfecla roșie ar trebui evitată de persoanele care au probleme cu nivelul de zahăr din sânge, deoarece poate duce la creșterea glicemiei.
Sfecla roșie nu ar trebui consumată de femeile însărcinate din cauza faptului că are nitriți în compoziție. Nitriții sunt toxici și ar putea afecta evoluția normală a sarcinii. Sfecla roșie nu ar trebui consumată nici de cei care au probleme cu tensiunea, deoarece poate scădea drastic nivelul tensiunii.
Nu în ultimul rand, consumul de sfecla roșie ar trebui evitat de persoanele care au probleme gastro-intestinale, din cauza substanțelor din compoziție. S-a demonstrat că un consum mare de sfeclă roșie provoacă balonare, constipație și crampe abdominale.
IMPORTANT: Sfecla roșie poate fi consumată în sarcină, DOAR cu condiția că va fi vorba de cantități foarte mici, iar medicul specialist va aproba acest lucru.