Medicii sunt preocupați de ratele de infertilitate în rândul celor care întârzie să-și formeze o familie, precum și de riscurile cu care se confruntă mamele mai în vârstă dar și bebelușii lor. Tot mai multe femei amână prima sarcină după împlinirea vârstei de 30 de ani. Dacă acum 40 de ani majoritatea femeilor aveau prima sarcină în deceniul 20-30 de ani de vârstă, acum deceniul 30-40 este cel care adună tot mai multe mămici. Însă, e bine să întârziem prima sarcină dupa 35 de ani?
Cercetări recente și studii facute de Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie ne informează că este din ce în ce mai dificil pentru femei să rămână însărcinate după vârsta de 35 de ani. Iar cele care rămân însărcinate, se confruntă cu un risc mai mare de avort. Colegiul specifică „vârsta optimă” pentru o sarcină ca fiind între 20 și 35 de ani.
Ultimele sfaturi vin pe fondul îngrijorărilor medicale în ceea ce privește „epidemia sarcinii” la femeile de 30 de ani. Principalii obstetricieni și specialiști în fertilitate au avertizat adesea că femeile care evită să aibă copii până la 30 de ani „sfidează natura”.
Tratamentul de fertilitate are o rată de succes de 31% pentru femeile până la mijlocul anilor 30, dar scade la doar 5% pentru cele de 42 de ani și peste.
Deși majoritatea sarcinilor la femeile de peste 35 de ani se finalizeaza cu un bebe copil sănătos, experții spun că o parte dintre mamele mai în vârstă ar putea plăti un preț îngrijorător - cum ar fi diabetul și preeclampsia, sau un risc mai mare de complicații medicale.
Riscurile unei sarcini și nașteri pentru o femeie de 40 de ani sunt de de până la 5 ori mai mari decât la femeile de 20 de ani, deși riscurile absolute sunt încă destul de mici.
„Complicațiile sarcinii pot fi mai frecvente la femeile în vârstă. Au rate mai mari de inducere a travaliului și a nașterilor prin cezariană, care prezintă riscuri mai mari atât pentru mamă cât și pentru copil. În ciuda acestui fapt, susținem decizia unei femei de a alege când să conceapă. Multe femei consideră că trebuie să întârzie o sarcina până când circumstanțele lor o permit. Problema esențială este că ar trebui să primească informații solide despre riscurile de a naște la o vârstă mai înaintată”, spune Louise Silverton, o moașă celebră din Marea Britanie.
Ea a menționat că tendința de a întârzia o sarcină a avut un impact asupra serviciilor de asistență medicală. Unitățile de maternitate trebuie să aibă personal adecvat pentru a răspunde „cerințelor complexe” ale mamelor mai în vârstă.