Chiar dacă înotul are numeroase beneficii pentru starea fizică și emoțională a viitoarei mămici, alegerea piscinei la care mergi ar trebui să devină o prioritate în perioada celor nouă luni de sarcină. Apa din piscinele publice și în special clorul și substanțele chimice cu care este tratată prezintă pericol pentru făt, afirmă specialiștii.
Oamenii de știință avertizează că o anumită componentă a clorului poate avea efecte nedorite asupra sănătății bebelușului din burtică. Este vorba despre trihalometan (THMs), care rezultă din interacțiunea clorului cu materii organice care se găsesc frecvent în piscinele publice (celule epiteliale și epidermice, urină sau transpirație).
La ce riscuri se expun femeile însărcinate atunci când intră în contact cu acest component periculos:
- risc de avort spontan
- greutatea mică a bebelușului la naștere
- defecte de tub neural
- defecte ale tractului urinar
Cum previi aceste urmări nedorite și ce soluții există?
Dreptul la bălăceală nimeni nu l-a anulat, iar perioada sarcinii nu ar trebui să îți impună doar restricții și interdicții. Tot ce trebuie să faci este să tratezi cu mai multă atenție acțiunile tale, pentru binele tău și al bebelușului din burtică. Tocmai de aceea, ține cont de următoarele recomandări:
- nu frecventa piscinele care nu îți inspiră încredere, pentru că te poți expune la contractarea unor bacterii sau componente periculoase;
- verifică întotdeauna temperatura apei din piscină. Este important să nu intri în apă prea fierbinte sau prea rece, pentru că există riscul unui șoc termic. Tot în acest context îți recomandăm să eviți saunele și ședințele de spa;
- intră în apă treptat și permite-i astfel corpului tău să se obișnuiască cu temperatura apei;
- ar trebui să faci duș înainte și după piscină, pentru că doar în acest mod poți diminua efectele negative ale clorului asupra pielii;
- ar fi bine să reduci numărul de vizite la piscină în perioada sarcinii. Mai mult, expunerea la soare nu este deloc benefică pentru viitoarea mămică.
- dacă simți niște simptome ciudate sau neplăcute în momentul în care intri în apă, ar fi bine să părăsești imediat piscina pentru a evita apariția unor complicații.
Ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului din burtică!