Încă din cele mai vechi timpuri, există o mulțime de mituri și superstiții în ceea ce ține de sarcină. Unul dintre cele mai cunoscute este că, după forma burticii, femeia poate afla dacă va naște un băiețel sau o fetiță.

Astfel, se spunea că dacă burtica are o formă ușor alungită, ascuțită, se va naște un băiat, dacă însă forma burții este rotundă, se va naște o fată.

De ce însă depinde, în realitate, forma și mărimea burți în sarcină?
Formele și dimensiunile burticii sunt diferite de la mamă la mamă și sunt determinate de diferiți factori, cum ar fi: poziția copilului în uter, înălțimea și greutatea mamei sau cantitatea de lichid amniotic din sacul amniotic.

Poziția copilului
Poziția în care copilul se odihnește în pântecele mamei sale poate influența forma și dimensiunea burții mamei.

Atunci când copilul se află în poziția anterioară, ceea ce înseamnă că spatele bebelușului este îndreptat spre burtă, în timp ce capul și ochii sunt îndreptați spre spate, atunci vei avea o burtă perfect rotundă ca o minge de fotbal. Aceasta este considerată poziția optimă pentru ca un copil să se nască.

Dacă bebelușul se află în poziția posterioară, ceea ce înseamnă că spatele bebelușului este îndreptat spre spate, în timp ce capul și ochii sunt îndreptați spre burtă, atunci pântecul mamei nu poate fi la fel de rotund ca și în cazul anterior.

Chiar dacă afli că bebelșușul nu se află în poziția anterioară, nu trebuie să te descurajezi deoarece există mai multe exerciții pe care le poți face pentru a schimba poziția copilului în uter.

Sarcinile anterioare
În afară de poziția bebelușului, forma și mărimea burții poate fi influențată și de sarcinile anterioare. După prima naștere, mușchii nu reușesc să-și păstreze forma originală, ceea ce îi poate face mai relaxați ajutând la o naștere mai rapidă. La a doua sarcină, burtica vă apărea mai devreme și poate arăta mult mai mare decât în prima sarcină.

Înălțimea și greutatea femeii
Forma și mărimea burticii în sarcină mai este determinată și de înălțimea și greutatea mamei, dar și de înălțimea și greutatea copilului. Dacă ești  înaltă, uterul va crește mai degrabă în sus ceea ce ar însemna că burtica nu va fi vizibilă până în ultimele etape ale sarcinii. Dacă însă ești scundă, uterul se dezvoltă în exterior, ceea ce face ca burtica să pară mai mare.

Cantitatea de lichid amniotic
Sacul amniotic din jurul unui copil servește la protejarea fătului de leziuni mecanice, precum și de germeni nocivi. Cantitatea de lichid amniotic din interiorul sacului amniotic poate afecta mărimea burții. Cu cât este mai mare cantitatea de lichid amniotic din interiorul sacului, cu atât mai mare va părea burtica. Cu cât este mai mică cantitatea de lichid amniotic din sac, cu atât mai mică va părea burtica.

Ține minte că fiecare om este diferit, de aceea este firesc ca fiecare gravidă să aibă burtica diferită de ale celorlalte femei însărcinate. 

Burtica ta ce formă are?