Sarcina este un motiv de bucurie pentru fiecare femeie, dar și un plus de precauție pentru viitoarea mamă. Tocmai de aceea, prezența febrei în timpul celor nouă luni nu trebuie neglijată, aceasta ascunzând probleme de sănătate ce ar putea pune în pericol atât viața mamei, cât și a fătului.

Este cunoscut faptul că pe toată perioada sarcinii, organismul viitoarei mame este mai sensibil, iar sistemul imunitar are de suferit. Din acest motiv, infecțiile se pot instala mai ușor, iar apariția febrei și a frisoanelor sunt două simptome ce nu trebuie să fie ignorate.

Pentru o persoană adultă, este considerată febră o temperatură mai mare de 38 de grade Celsius sau 38,5 dacă este măsurată rectal.

Cauze ale apariției febrei în sarcină:

Infecțiile tractului urinar

Infecțiile tractului urinar sunt considerate cea mai comună cauză a apariției febrei în sarcină, aproximativ 10% dintre gravide confruntându-se cu acestea. Infecția cuprinde ureterul, uretra, vezica urinară și rinichii.

Majoritatea infecțiilor nu sunt grave, mai ales dacă se urmează un tratament corespunzător, sub supravegherea medicului, și se consumă multe lichide.

Dacă acestea sunt însă neglijate, infecția poate ajunge la rinichi, ducând la apariția unor complicații precum travaliu prematur, greutate mică la naștere a copilului, șoc septic.

Cele mai comune simptome ale infecțiilor tractului urinar sunt nevoia de a urina foarte des, senzația de arsură în momentul micțiunii, culoarea tulbure a urinei sau prezența sângelui, frisoanele, febra, durerile pelvine.

Infecții la nivelul tractului respirator superior sau răcelile 

Infecții la nivelul tractului respirator superior sau răcelile duc la apariția senzației de căi respiratorii blocate (sau înfundate), infecția sinusurilor, febră, dificultăți de respirație, dureri de gât, tuse, secreții nazale apoase. Dacă simptomele nu trec în 3-4 zile, este necesar consultul medicului pentru a preveni agravarea acestora.

Gripa

Gripa poate fi recunoscută prin prezența bruscă și intensitatea simptomelor: febră, tuse, greață și vomă. Consumul de multe lichide, precum și tratamentul prescris de medic sunt absolut necesare pentru a reduce durata infecției, dar și a riscurilor.

Virusul gastrointestinal (viroza gastrointestinală)

Virusul gastrointestinal (viroza gastrointestinală) se manifestă prin vărsături și diaree, febră.

Poate duce la deshidratare, ceea ce reprezintă un risc de contracții uterine ori naștere prematură, hipotensiune, stări de slăbiciune, leșin, cazuri în care prezența la medicul ce urmărește sarcina se impune a fi făcută de urgență.

Dacă în cazurile ușoare putem vorbi de ameliorarea simptomelor prin consum sporit de lichide și alimentație antiareică, există simptome precum scaun cu sânge ori deshidratare ce nu trebuie să fie neglijate.

Corioamniotita 

Corioamniotita este o infecție a membranelor din jurul fătului și a lichidului amniotic. Poate cauza febră mare, transpirații abundente, ritm cardiac accelerat, scurgeri vaginale neobișnuite.

Infecția presupune tratament cu antibiotic pentru gravidă și nașterea copilului. Netratată, corioamniotita duce la apariția infecțiilor în regiunea pelvină și abdominală pentru mamă, septicemie, probleme respiratorii pentru copil.

Avortul septic 

Avortul septic poate apărea în primul trimestru și are loc atunci când uterul și ceea ce conține se infectează ca rezultat al unui avort spontan tratat chirurgical. Simptomele includ febră mare, frisoane, dureri abdominale severe, sângerări vaginale etc. Netratat poate duce la șoc septic.

Listeria

Listeria poate apărea atunci când femeia însărcinată consumă alimente sau apă din surse contaminate. Simptomele pot să apară și la câteva luni de la consumul acestor alimente și, ignorate, pot duce la avort spontan, naștere prematură, infectarea nou-născutului sau chiar moartea acestuia.

Alte cauze ale apariției febrei în sarcină mai pot fi toxiinfecțiile alimentare, prezența virusului HIV, citomegalovirus, toxoplasmoza, sifilis, varicela, sindromul colonului iritabil.

Riscuri şi măsuri contra febrei:

Apariția febrei în primul trimestru de sarcină poate fi periculoasă pentru făt, existând riscul de a dezvolta defecte congenitale precum palat despicat, defecte cardiace și de tub neural.

În al treilea trimestru, atunci când fătul este complet dezvoltat, prezența febrei la mamă nu mai este atât de periculoasă, dar oricum nu trebuie neglijată.

Consumul crescut de apă și lichide calde, precum ceaiurile ori supele, sunt utile pentru ameliorarea simptomelor de diaree, rinoree ori vărsături. De asemenea, pentru tratarea febrei în sarcină sunt recomandate consumul fructelor și legumelor bogate în vitamina C, odihna, alimentația echilibrată. Tratamentul medicamentos trebuie urmat numai la indicația medicului ce vă urmărește sarcina.