Deși este unul dintre cele mai fericite momente din viața oricărei femei, reprezintă totodată o provocare pentru viitoarea mămică, aflată în situația de a se confrunta cu o serie de modificări ale corpului. Una dintre ele este melasma, manifestată prin apariția unor pete închise la culoare în zone foarte vizibile, cum ar fi fața și gâtul. Dr. Alina Suru, specialist dermatolog, explică de ce apare această hiperpigmentare și cum poate fi ea prevenită.

Fluctuația nivelurilor de hormoni din organism, modificările circulației sangvine și ale sistemului imunitar pot avea efecte vizibile asupra pielii viitoarelor mămici. Astfel, până la 90% dintre femeile gravide observă o creștere a gradului de pigmentare în timpul sarcinii, un fenomen mai pronunțat la persoanele cu fototip cutanat mai închis și caracterizat prin pigmentarea accentuată a suprafețelor în mod normal hiperpigmentate (areola mamară, axila, zona genitală etc.).

„Melasma (cloasma), o hiperpigmentare simetrică, cu margini neregulate, apare la 50-75% dintre femeile însărcinate, de obicei în al doilea trimestru de sarcină. Aceasta se manifestă la nivelul feței și gâtului, cel mai frecvent fiind afectate fruntea, obrajii și buza superioară. Culoarea variază de la crem-gălbui, la maro și chiar gri-bleu”, explică medicul.

Factorii favorizanți:

Factorii implicați în apariția melasmei în timpul sarcinii sunt: modificările hormonale, expunerea la radiații ultraviolete, precum și factorii genetici. Implicarea factorilor hormonali este ilustrată și de faptul că aproximativ 10-20% dintre pacientele care iau contraceptive orale dezvoltă melasmă.

„Melasma poate fi declanșată de modificările hormonale apărute în timpul sarcinii, care stimulează o creștere temporară a cantității de melanină pe care o produce organismul. Melanina este substanța naturală care dă culoare părului, pielii și ochilor. Expunerea la soare joacă și ea un rol important, la fel ca și nuanța pielii – fiind cunoscut faptul că femeile cu fototipuri mai închise prezintă o mai mare probabilitate de a dezvolta melasmă decât cele cu piele mai deschisă la culoare. De asemenea, au mai multe șanse de a se confrunta cu această problemă persoanele care au în familie istoric de melasmă”, atenționează specialistul dermatolog.

Prevenirea melasmei de sarcină:

Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete, precum și utilizarea de creme cu fotoprotecție sunt foarte importante pentru a preveni hiperpigmentarea în timpul sarcinii.

„Acest pas este esențial deoarece expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui declanșează melasma și intensifică modificările pigmentare. Este recomandată utilizarea unui produs de protecție solară cu spectru larg (care protejează împotriva razelor UVA și UVB) cu SPF 30 sau mai mare în fiecare zi, chiar și atunci când afară este înnorat. Este recomandat ca crema de protecție solară să fie aplicată ca parte a rutinei de dimineață. Este indicată și limitarea timpului petrecut sub soare, în special între orele 11:00 și 16:00 și, bineînțeles, evitarea saloanelor de bronzare artificială”, recomandă specialistul dermatolog.

Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unor produse de îngrijire blânde cu pielea, care nu conțin parfumuri și conservanți sau alți compuși ce ar putea provoca iritații odată cu expunerea la soare.

Tratamentul petelor apărute în sarcină:

Cloasma dispare tipic în primul an după naștere, dar în 30% din cazuri, leziunile sunt persistente. Tratamentul lor se va efectua la indicația dermatologului, de obicei după încheierea perioadei de alăptare, existând riscul ca unele cazuri să fie rezistente la tratament.

„Pot fi recomandate creme depigmentante, sesiuni de microderamabraziune sau peeling-uri chimice. Terapia laser poate avea rezultate bune, dar raportul risc-beneficiu trebuie considerat atent întrucât există și riscul apariției de hipo/hiperpigmentări suplimentare”, atenționează dr. Alina Suru.