Maternitatea este una dintre cele mai frumoase experiențe ale unei femei. Cu toate acestea, femeile ar putea fi îngrijorate cu privire la posbilitatea de a rămâne gravide după 30 de ani, la factorii de risc și la posibilele complicații de sănătate.

Dacă intenționezi să devii mămică după vârsta de 30 de ani, iată ce trebuie să ai în vedere:

Este sigur să rămâi gravidă după împlinirea vârstei de 30 de ani?

Da, poți rămâne gravidă și după 30 de ani. Cu toate acestea, reține că șansa de a rămâne însărcinată, în mod natural, după 30 de ani poate fi mai mică în comparație cu șansele de a rămâne însărcinată după vârsta de 20 ani, deoarece fertilitatea scade treptat, în timp.

Din punct de vedere biologic, cea mai bună vârstă pentru a rămâne însărcinată este între 20 și 30 de ani. Problemele de fertilitate pot apărea adesea la vârste mai înaintate, din cauza riscului de endometrioză sau fibroame. Acest lucru poate varia la fiecare femeie în funcție de factorii de risc individuali.

Sfaturi pentru a rămâne gravidă, după vârsta de 30 de ani

Partenerii ar trebui să aibă o stare bună de sănătate. Un stil de viață sănătos va crește șansele pentru ca femeia să rămână gravidă și să aibă o sarcină sănătoasă, la 30 de ani.

Ce trebuie să faci pentru a-ți spori fertilitatea?

Gestionează-ți greutatea

Șansele de a concepe pot fi adesea afectate de supraponderalitate sau subponderalitate. Menținerea unei greutăți sănătoase poate spori șansele de a concepe.

Și sănătatea partenerului tău este importantă, nu doar sănătatea ta

Partenerul trebuie, de asemenea, să fie sănătos pentru a-și menține fertilitatea. Prin urmare, o greutate sănătoasă este importantă și pentru el.

Spune nu alcoolului și fumatului

Ambii parteneri ar trebuie să evite fumatul și consumul de alcool înainte de conceptie, pentru a îmbunătăți fertilitatea. Fumatul și alcoolul pot avea un efect negativ asupra bebelușului.

Redu stresul

Nivelurile crescute de hormoni ai stresului îți pot afecta sănătatea fizică și mentală. Acest lucru poate interfera, de asemenea, cu fertilitatea ta.

Cum să concepi în mod natural, după vârsta de 30 de ani?

Cel mai bun moment pentru ca o femeie să rămână însărcinată este în zilele de ovulație. Într-un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația are loc, de obicei, în a 14-a zi a ciclului. Relația sexuală în ziua obulației și cu 4 zile înainte va crește posibilitatea de concepție naturală.

Dacă nu ești sigură cu privire la ovulație sau dacă nu ai menstruație regulată, încearcă să faci sex la fiecare 2 sau 3 zile pentru a crește șansele de sarcină.

Experții recomandă cuplurilor cu vârsta peste 35 de ani să se adreseze specialiștilor în fertilitate dacă nu reușesc să conceapă în mod natural, timp de 6 luni.

Riscuri și complicații ale sarcinii, după 30 de ani

Sarcina după 30 de ani ar putea avea un risc crescut pentru următoarele:

  • Avort spontan sau pierderea timpurie a sarcinii;
  • Defecte congenitale;
  • Nașterea prematură;
  • Bebeluși cu greutate redusă la naștere;
  • Diabet zaharat gestațional;
  • Hipertensiune arterială indusă de sarcină;
  • Risc ridicat de sarcină ectopică.

Beneficiile sarcinii, după 30 de ani

Unele cupluri ar putea dori să amâne conceperea bebelușului, din diverse motive. Unele dintre ele sunt:

Stabilitatea financiară

Majoritatea cuplurilor sunt stabile în carieră la 30 de ani. O situație financiară bună îi poate ajuta pe părinți să aibă acces la o îngrijire prenatală și postnatală optimă.

Stabilitatea relației

Unele dintre cupluri pot aștepta până ce relația dintre parteneri este stabilă și apoi vor decide dacă doresc să facă împreună următorul pas.

Maturitatea - părinții mai în vârstă pot fi mai calmi și mai prietenoși cu copiii

Experiențele de viață te-ar putea ajuta să devii un părinte mai bun și să fii mai răbdător cu copilul tău.