Foarte multe mămici care rămân însărcinate cu al doilea copil își pun un șir de întrebări referitoare la modul în care îi vor comunica primului copilaș că va avea un frățior sau o surioară. Ar trebui să aștepți până când burtica va deveni vizibilă sau ar fi mai bine să-i spui asta imediat cum afli vestea cea mare? Am adunat câteva recomandări și informații utile care s-ar putea să-ți fie de un mare folos.

În primul rând, vestea că ești însărcinată ar fi bine să o comunici rudelor și prietenilor apropiați nu mai devreme de împlinirea termenului de 12 săptămâni de sarcină, după ce mergi la prima consultație prenatală. Tot în această perioadă ai putea să-i comunici copilului tău că în curând familia voastră se va mări. Până la urmă, este mult mai bine să afle de la tine și nu ”din vecini”.

Este posibil că această sarcină să fie complet diferită de prima. În plus, abdomenul mărit va fi vizibil mai devreme și ți se va părea că toată lumea deja bănuiește, însă este puțin probabil ca fiul sau fiica de doar doi sau patru ani să se gândească că mama este însărcinată, atâta timp cât tu nu-i spui asta.

Jocurile de rol

La această vârstă poate că deja se joacă de-a mama și își imaginează că păpușa lui este un copil de care are grijă. Aceste jocuri îl vor ajuta să-și imagineze un bebeluș înainte ca fratele sau sora lui să ajungă acasă.

De asemenea, copilul tău ar putea fi destul de curios și să-ți pună o serie de întrebări. Acordă-le atenția cuvenită, deoarece prin această modalitate își exprimă sentimentele și emoțiile pe care le are legate de vestea de a avea un frate sau o soră.

Odată ce i-ai spus vestea, așteaptă-te s-o transmită oricărei persoane pe care o va întâlni, astfel încât nu te aștepta din partea lui să păstreze acest secret. Oamenii cu care te vei întâlni te vor felicita și vor dori să le dai mai multe detalii. Asigură-te că fiul sau fiica ta în vârstă de 2-4 ani participă la conversație, chiar dacă aparent pare că nici nu ascultă. În plus, spune-i că el sau ea va fi fratele, respectiv sora cea mare și că va putea să-i arate și să-i povestească foarte multe bebelușului pe măsură ce acesta creste. În acest mod vei întări rolul copilului mai mare în familia voastră.

Copilul se va bucura să se uite la abdomenul tău și va încerca să asculte bebelușul sau să simtă cum acesta se mișcă. Unii copii în vârstă de 3 ani vor pretinde că și ei sunt însărcinați. Nu râde de asta, este felul lor de a-și arăta empatia, ceea ce va fi un lucru extraordinar atunci când vor avea un frate sau o soră.

Înainte de a-i da vestea, încearcă să petreci vreo două săptămâni arătându-i alti bebeluși sau citind povesti despre bebeluși și frați. Atunci când te hotărăști să-i spui, fă asta într-un mediu plăcut, relaxant, când nu este obosit și când tu și tatăl lui puteți să fiți singuri cu el. Momente care nu sunt prielnice sunt atunci când se duce la culcare, când îl iei de la grădiniță sau când este bolnav sau prea entuziasmat de vreo petrecere sau vreun joc. Vestea este prea importantă și vei avea nevoie de timp și energie pentru a-i răspunde la întrebările și temerile pe care le are.

Cum să-i spui copilului că ești însărcinată?

Nu este recomandat să-l întrebi dacă i-ar placea să aibă un frate sau o soră. La urma urmelor, nu este o alegere pe care s-o poată face. Spune-i cât de mulți îl iubești și că ai multă iubire atât pentru el, cât și pentru bebeluș.

Nu va putea înțelege exact cât timp va dura până la nașterea frățiorului și uneori își imaginează că îl va vedea după ce se scoală. Încearcă să-i explici cât de bine poți, eventual spunându-i că se va naște înainte sau după aniversarea lui. Odată ce i-ai spus, fii entuziasmată să vorbești despre copil ori de câte ori te va întreba ceva. Povestește-i ce făcea el atunci când era mic, copiii adora să audă astfel de povesti. Arată-i unde dormea, cum eructa după ce mânca sau spune-i când a făcut primul pas.  Arată-i jucăriile de atunci și hainele pe care le purta când era mic, pentru a-i demonstra ce înseamnă să fii mic. Probabil că vor fi potrivite ca să îmbrace păpușile sau ursulețul. Va fi foarte uimit să afle că un bebeluș poate fi atât de mic!

Cum va reacționa copilul odată ce i-ai spus?

Este posibil să nu dea nici o importanță vestii și imediat să te întrebe unde ai pus trenulețul ca să se joace cu el. Sau ar putea să se uite rapid la burtica ta care oricum este prea mică și să nici nu te creadă. Sau ar putea să plece grăbit în camera lui și să-și ascundă jucăriile, astfel încât noul bebeluș să nu i le ia.

Poate că deja copilul tău cunoaște alti bebeluși ai rudelor sau prietenilor voștri și mai degrabă l-ar putea speria ideea că aceștia plâng tot timpul. Ar putea avea nevoie să înțeleagă mai bine că va mai dura un timp până când noul membru va veni în familia voastră. În caz contrar, este posibil să fie foarte entuziasmat și să înceapă să se pregătească pentru asta imediat.

Dacă pare încântat de idee, roagă-l să le transmită bunicilor vestea, deși poate că deja i-ai anunțat tu. Astfel va simți că are un rol important. Dacă este derutat sau supărat, îmbrățișează-l și încurajează-l să-ți pună întrebări.

Ce nu ar trebui să faci:

  • Să nu-i ceri să fie entuziasmat dacă el nu pare impresionat de veste. Nu va ajuta.
  • Să nu îi lași pe alti prieteni sau membri din familie să-i spună cum ar trebui să se simță
  • Să nu insiști să se uite împreună cu tine în cărțile despre sarcină și despre dezvoltarea copiilor, dacă nu dorește asta