

În perioada celor nouă luni de sarcină, o viitoare mămică ar trebui să aibă grijă mare la alimentație, care ar trebui să fie una echilibrată și sănătoasă. Nu ar trebui să mănânci ”pentru doi”, însă ar trebui să îți asculți corpul și sfatul nutriționistului. Ce presupune un meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional pentru o femeie însărcinată? Nutriționista Tincuța Nițu ne-a oferit un exemplu de meniu pentru o graviduță.
Primul sfat al nutriționistului este că nu se poate recomanda același meniu pentru toată lumea. Asta deoarece, spune Tincuţa Niţu, „avem nevoi diferite, suntem construiți diferit, trăim în medii diferite, avem stiluri de viață diferite“. Cu toate astea, ne-a exemplificat prin câteva preparate cum ar putea arăta meniul unei femei însărcinate.
Pe primul loc stau fructele și legumele, iar preferabil este să le alegem pe cele de sezon. Pe lista de cumpărături e bine să se regăsească: ceapă, usturoi, roșii, castraveți, ardei gras, salată, morcov, grapefruit/portocale, lămâi, mere, nuci, ulei de măsline, iaurt, brânză de vaci, urdă, orez, pește, ouă, fasole, mazăre, carne de pui/curcan/vită, avocado, banane.
În cazul cărnii, căutați produsele neîncărcate cu hormoni (există și variante neîncărcate cu hormoni).
Plecând de la aceste ingrediente, se pot prepara rețete gustoase pentru întreaga familie. Tincuța Nițu ne recomandă, ca investiție pe termen lung, și semințele de chia, susan, migdale, quinoa, semințe de cânepă.