În perioada celor nouă luni de sarcină, o viitoare mămică ar trebui să aibă grijă mare la alimentație, care ar trebui să fie una echilibrată și sănătoasă. Nu ar trebui să mănânci ”pentru doi”, însă ar trebui să îți asculți corpul și sfatul nutriționistului. Ce presupune un meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional pentru o femeie însărcinată? Nutriționista Tincuța Nițu ne-a oferit un exemplu de meniu pentru o graviduță.
Primul sfat al nutriționistului este că nu se poate recomanda același meniu pentru toată lumea. Asta deoarece, spune Tincuţa Niţu, „avem nevoi diferite, suntem construiți diferit, trăim în medii diferite, avem stiluri de viață diferite“. Cu toate astea, ne-a exemplificat prin câteva preparate cum ar putea arăta meniul unei femei însărcinate.
- Micul dejun, masa cea mai importantă din zi, include omletă cu spanac, ardei gras, roșii, urdă. Prima gustare poate fi opțională. Pe lista alimentelor pentru gustare intră măr cu nuci sau unt de arahide.
- Masa de prânz conține orez cu pui și mix de legume la tigaie, iar a doua gustare a zilei, iaurt cu semințe (susan, chia, cânepă, dovleac) și curmale.
- La cină, consumăm ceva ușor, cum ar fi pește cu legume la cuptor – în categoria legume intră dovlecel, ardei gras, roșii, ceapă.
Ce trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături
Pe primul loc stau fructele și legumele, iar preferabil este să le alegem pe cele de sezon. Pe lista de cumpărături e bine să se regăsească: ceapă, usturoi, roșii, castraveți, ardei gras, salată, morcov, grapefruit/portocale, lămâi, mere, nuci, ulei de măsline, iaurt, brânză de vaci, urdă, orez, pește, ouă, fasole, mazăre, carne de pui/curcan/vită, avocado, banane.
În cazul cărnii, căutați produsele neîncărcate cu hormoni (există și variante neîncărcate cu hormoni).
Plecând de la aceste ingrediente, se pot prepara rețete gustoase pentru întreaga familie. Tincuța Nițu ne recomandă, ca investiție pe termen lung, și semințele de chia, susan, migdale, quinoa, semințe de cânepă.