Sarcina cu gemeni poate să apară pe neașteptate sau să fie favorizată de anumiți factori. Se pare că sarcina gemelară poate să apară mai des în cazul femeilor mai înaintate în vârstă pentru că modificările hormonale determină eliminarea concomitentă a mai multor ovule de la nivelul ovarului. De asemenea, fertilizarea in vitro crește șansa de a avea o sarcină gemelară sau chiar multiplă.

mamaplus

Gemenii identici sau gemenii monozigoți:

Aceștia apar atunci când un singur ovul fertilizat se divide și dă naștere la doi embrioni. Gemenii monozigoți pot împărți aceeași placentă, față de gemenii dizigoți, însă fiecare are propriul sac amniotic. Genetic, ei sunt identici.

Vor avea același sex și aceleași trăsături fizice și caracteristici. Rareori gemenii identici nu se separă complet în stadiile inițiale ale formării embrionului, condiție care se numeste gemeni conjuncți sau siamezi (gemeni “uniți”).

Există cazul când gemenii siamezi pot fi separați printr-o intervenție chirurgicală, însă atunci când organele vitale sunt comune, șansele de a supraviețui sunt minime.

Cum se recunoaște sarcina multiplă:

Medicul își va da seama că are de-a face cu o sarcină multiplă atunci când uterul este mai mare decât normal sau când se ascultă în mai mult de un loc bătăile cordului fetal. Astfel, sarcina gemelară sau multiplă va fi confirmată doar la ecografie.

Uneori, pe parcursul avansării sarcinii unul dintre gemeni încetează să se mai dezvolte, fiind vorba despre sindromul geamănului dispărut. Nu există o explicație de ce lucrurile evoluează astfel.

Ce presupune o sarcină gemelară:

Controale frecvente

Asta înseamnă vizite mai dese la medicul obstetrician care va monitoriza dezvoltarea și creșterea copiilor și va evalua starea de sănătate și identifica semnele nașterii premature. Va fi nevoie și de ecografii mai frecvente sau alte investigații, pe măsură ce sarcina progresează.

Mare atenție la alimentație și suplimente nutritive

Creșterea numărului de kilograme trebuie să fie semnificativă (dar în principiu nu se va dubla numărul de kilograme) față de creșterea dintr-o sarcină cu un singur copil.

Precauție majoră

Trebuie limitat nivelul de activitate precum activitatea profesională, călătoriile și exercițiile fizice. Repausul la pat este recomandat ca o măsură de precauție pentru a permite dezvoltarea și creșterea fetală și pentru reducerea riscului de complicații în sarcină.

Ce complicații pot să apară:

  • Hipertensiunea arterială;
  • Nașterea prematură;
  • Sindromul transfuzor-transfuzat;
  • Nașterea prin cezariană.

Sursa