mamaplus

Ceaiuri care fac bine în sarcină și ceaiuri pe care ar trebui să le eviți

-
//
13.05.2020

Majoritatea experților în medicina alternativă spun că folosirea anumitor ceaiuri în timpul sarcinii este o cale benefică pentru susținerea unei stări optime de sănătate a femeii însărcinate. Ceaiurile de plante pot oferi adesea o sursă suplimentară de nutrienți, precum calciu, magneziu și fier. Totuși, din cauza lipsei cercetărilor referitoare la cele mai multe astfel de ceaiuri, specialiștii recomandă totuși prudență în consumarea lor.

Ce ceaiuri pot afecta sarcina?

Pentru a înțelege care ceaiuri de plante pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii, să aruncam mai întăi o privire la diferitele tipuri de ceaiuri și la modul cum sunt făcute. Exista două tipuri de ceaiuri, non-herbale și herbale. Ceiaurile non-herbale pot fi împărțite și ele în 3 categorii: negru, verde și oolong (o combinație intre ceai verde și negru).

Ceaiurile non-herbale

 • Ceaiul negru este tipul cel mai întâlnit de ceai non-herbal, cu varietăți ca English breakfast, Earl Grey și Orange Pekoe.
 • Ceaiul verde are un gust mai delicat decât ceaiul negru; ceaiul oolong are o combinație de ceai verde și negru.
 • Ceaiurile non-herbale conțin cantități variate de cafeină și antioxidanți. Ele sunt preparate din frunzele plantelor de ceai. Cu cât a fost mai lung timpul de oxidare (fermentarea) frunzei, cu atât este mai ridicat nivelul cofeinei.
 • Timpul de infuzare, precum și dimensiunea și tipul frunzelor de ceai pot influența de asemenea cantitatea de cafeină din ceai.
 • Versiunea decofeinizată a ceaiurilor non-herbale tot mai conține o cantitate mică de cofeină.

Ceaiurile herbale

 • Sunt preparate din rădăcinile, fructele, florile, semințele sau frunzele unei mari varietăți de plante – dar nu din frunzele plantelor.
 • Adevăratele ceaiuri herbale nu conțin cafeină (aici nu sunt incluse alte tipuri de băuturi numite „ceai” care nu sunt de fapt ceai, cum este ceaiul de mate)
 • Aceste ceaiuri pot fi folosite de asemenea ca remedii „medicinale” (cu proprietăți de medicamente).

Care ceaiuri pot fi băute în siguranță în timpul sarcinii?

Ceaiurile non-herbale

Deși se presupune că ceaiurile non-herbale sunt benefice datorită antioxidanților pe care îi au în componență, el mai conțin și cafeină, pe care femeile însărcinate sunt sfătuite să o reducă sau să o evite total în timpul sarcinii. O ceașcă medie de ceai non-herbal conține 40-50 miligrame de cafeină. Ceaiurile non-herbale decafeinizate conțin o cantitate mică de cafeină, dar totuși cantitatea este de aproximativ 0,4 miligrame.

Cafeina traversează într-adevăr placenta și ajunge la bebelușul aflat în dezvoltare, iar bebelușul nu poate metaboliza cafeina ca un adult. Din acest motiv, există o controversă intensă legată de cantitatea de cafeina care este sigură sau dacă este mai bine să evitați total cafeina. Însă cu cât consumați mai puțină cafeină, cu atât este mai bine pentru sarcină. Discutați cu medicul despre cantitatea care este sigură pentru dumneavoastră. Asta vă va ajuta apoi să luați decizia privind consumarea ceiaurilor non-herbale (verde sau negru).

Ceaiurile herbale

Ceaiurile herbale sunt în mod natural lipsite de cafeină, deci cafeina nu este o problemă atunci când consumați acest tip de ceaiuri. Preocuparea legată de consumarea ceaiurilor herbale în timpul sarcinii este lipsa informațiilor legate de cele mai multe astfel de plante și despre efectele lor asupra fetusului aflat în dezvoltare. Opiniile privind siguranța ceaiurilor herbale sunt împărțite, fie la femeile însărcinate fie la femeile care nu sunt însărcinate.

Cele mai multe mărci comerciale de ceaiuri herbale sunt considerate sigure pentru oricine, dacă sunt consumate în cantități moderate. Companiile care produc ceaiuri herbale susțin că nu folosesc plante care sunt considerate periculoase și aleg să folosească plantele recomandate de specialiști.

Ceaiurile herbale care sunt considerate nesigure sunt cele care nu sunt produse pe scară comercială, cele preparate cu cantități excesive de plante (cantități mai mari decât cele din alimentele sau băuturile obișnuite), sau cele preparate din plante despre care se știe că sunt toxice. La fel ca și în alte privințe, este cel mai bine să discutați mai întâi cu medicul despre ceaiurile pe care ați vrea să le beți.

Ceaiurile herbale etichetate „ceai de sarcină” sunt sigure?

Există niște ceaiuri etichetate „ceai de sarcină” sau plante în ceaiuri ca zmeura roșie, care sunt considerate benefice sarcinii. Mulți specialiști care lucrează cu plantele medicinale cred că un consum regulat al acestor ceaiuri poate ajuta la prevenirea complicațiilor sarcinii ca preeclampsia, travaliul prematur, travaliul prelungit și hemoragia postpartum.

Studiile medicale au arătat că frunzele de zmeură roșie pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii și pot reduce lungimea travaliului și numărul de intervenții folosite, ca ruperea artificială a membranelor, nașterea asistată și nașterea prin cezariană. Frunza de zmeură roșie pare să prevină nașterea prematură sau după termen.

Plantele folosite în ceaiuri

Iată în continuare câteva ingrediente frecvente ce pot fi întâlnite în ceaiurile herbale. Observați că unele dintre ele nu sunt considerate extrem de sigure. Gradul de siguranță provine din evaluarea Natural Medicines Database. Studiile mai extinse și discuțiile cu medicul vă vor ajuta să luați decizia potrivită asupra pantelor pe care le puteți folosi în ceaiuri.

 • Frunze de zmeură roșie (considerat sigur) – bogată în fier, această plantă ajută la tonifierea uterului, crește producția de lapte, reduce grețurile și ușurează durerile travaliului. Multe dintre „ceaiurile de sarcină” conțin de obicei frunze de zmeură roșie pentru a ajuta la susținerea sănătății uterului în timpul sarcinii. Există însă o serie controverse legate de faptul că ar trebui să nu fie folosită în timpul sarcinii sau numai în trimestrele doi și trei, încât mulți medici rămân prudenți și recomandă comsumul acestui ceai numai după primul trimestru.
   
 • Frunze de izma (nesigur) – ajută la alinarea simptomelor ca greața și flatulența.
   
 • Aroma de lămâie (cel mai probabil, sigură) – are un efect calmant și ajută la reducerea iritabilității, a insomniei și a anxietății.
   
 • Rădăcina de ghimbir (posibil, sigură) – ajută la reducerea grețurilor și a vomei.
   
 • Păpădia (insuficiente informații relevante) – bogată în vitamina A, calciu și fier, rădăcina și frunzele de păpădie pot reduce edemele ușoare și hrănesc ficatul.
   
 • Mușețelul (insuficiente informații relevante) – Bogat în calciu și magneziu, combate insomnia și inflamarea încheieturilor.
   
 • Urzica (urzica înțepătoare) - bogată în vitaminele A, C, K, calciu, potasiu și fier. Folosită în multe „ceaiuri de sarcină” deoarece este un minunat tonic general al sarcinii.
   
 • Măceșele (insuficiente informații relevante) – foarte bună sursă de vitamina C și ajută la stimularea sistemului imunitar.
   
 • Lucerna - trifoi (posibil nesigură) – are vitaminele A, D, E și K; deosebit de bună în ultima perioadă a sarcinii pentru a stimula vitamina K, ce ajută la prevenirea hemoragiei postpartum.
   
 • Cozi de macriș (posibil nesigure) – folosite la tratarea anemiei la femeile însărcinate datorită nivelului său ridicat de fier. Conține și vitaminele A și C și calciu. *(Poate fi folosită și ca laxativ – discutați cu medicul despre folosirea măcrișului în timpul sarcinii).

Sfaturi importante:

 1. Preparați-vă propriul ceai de plante adăugând portocale, mere, ananas, lămâi, lămâi verzi, pere, scorțișoară, sau frunze de mentă în apa fierbinte sau în ceaiul decofeinizat.
   
 2. NU preparați ceai acasă cu plantele din gradină decât dacă știți exact ce sunt și dacă este sigură consumarea lor în timpul sarcinii.
   
 3. Discutați cu medicul despre ceaiurile pe care aveți voie și este bine să le beți în timpul sarcinii.