

Majoritatea experților în medicina alternativă spun că folosirea anumitor ceaiuri în timpul sarcinii este o cale benefică pentru susținerea unei stări optime de sănătate a femeii însărcinate. Ceaiurile de plante pot oferi adesea o sursă suplimentară de nutrienți, precum calciu, magneziu și fier. Totuși, din cauza lipsei cercetărilor referitoare la cele mai multe astfel de ceaiuri, specialiștii recomandă totuși prudență în consumarea lor.
Pentru a înțelege care ceaiuri de plante pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii, să aruncam mai întăi o privire la diferitele tipuri de ceaiuri și la modul cum sunt făcute. Exista două tipuri de ceaiuri, non-herbale și herbale. Ceiaurile non-herbale pot fi împărțite și ele în 3 categorii: negru, verde și oolong (o combinație intre ceai verde și negru).
Ceaiurile non-herbale
Ceaiurile herbale
Ceaiurile non-herbale
Deși se presupune că ceaiurile non-herbale sunt benefice datorită antioxidanților pe care îi au în componență, el mai conțin și cafeină, pe care femeile însărcinate sunt sfătuite să o reducă sau să o evite total în timpul sarcinii. O ceașcă medie de ceai non-herbal conține 40-50 miligrame de cafeină. Ceaiurile non-herbale decafeinizate conțin o cantitate mică de cafeină, dar totuși cantitatea este de aproximativ 0,4 miligrame.
Cafeina traversează într-adevăr placenta și ajunge la bebelușul aflat în dezvoltare, iar bebelușul nu poate metaboliza cafeina ca un adult. Din acest motiv, există o controversă intensă legată de cantitatea de cafeina care este sigură sau dacă este mai bine să evitați total cafeina. Însă cu cât consumați mai puțină cafeină, cu atât este mai bine pentru sarcină. Discutați cu medicul despre cantitatea care este sigură pentru dumneavoastră. Asta vă va ajuta apoi să luați decizia privind consumarea ceiaurilor non-herbale (verde sau negru).
Ceaiurile herbale
Ceaiurile herbale sunt în mod natural lipsite de cafeină, deci cafeina nu este o problemă atunci când consumați acest tip de ceaiuri. Preocuparea legată de consumarea ceaiurilor herbale în timpul sarcinii este lipsa informațiilor legate de cele mai multe astfel de plante și despre efectele lor asupra fetusului aflat în dezvoltare. Opiniile privind siguranța ceaiurilor herbale sunt împărțite, fie la femeile însărcinate fie la femeile care nu sunt însărcinate.
Cele mai multe mărci comerciale de ceaiuri herbale sunt considerate sigure pentru oricine, dacă sunt consumate în cantități moderate. Companiile care produc ceaiuri herbale susțin că nu folosesc plante care sunt considerate periculoase și aleg să folosească plantele recomandate de specialiști.
Ceaiurile herbale care sunt considerate nesigure sunt cele care nu sunt produse pe scară comercială, cele preparate cu cantități excesive de plante (cantități mai mari decât cele din alimentele sau băuturile obișnuite), sau cele preparate din plante despre care se știe că sunt toxice. La fel ca și în alte privințe, este cel mai bine să discutați mai întâi cu medicul despre ceaiurile pe care ați vrea să le beți.
Există niște ceaiuri etichetate „ceai de sarcină” sau plante în ceaiuri ca zmeura roșie, care sunt considerate benefice sarcinii. Mulți specialiști care lucrează cu plantele medicinale cred că un consum regulat al acestor ceaiuri poate ajuta la prevenirea complicațiilor sarcinii ca preeclampsia, travaliul prematur, travaliul prelungit și hemoragia postpartum.
Studiile medicale au arătat că frunzele de zmeură roșie pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii și pot reduce lungimea travaliului și numărul de intervenții folosite, ca ruperea artificială a membranelor, nașterea asistată și nașterea prin cezariană. Frunza de zmeură roșie pare să prevină nașterea prematură sau după termen.
Iată în continuare câteva ingrediente frecvente ce pot fi întâlnite în ceaiurile herbale. Observați că unele dintre ele nu sunt considerate extrem de sigure. Gradul de siguranță provine din evaluarea Natural Medicines Database. Studiile mai extinse și discuțiile cu medicul vă vor ajuta să luați decizia potrivită asupra pantelor pe care le puteți folosi în ceaiuri.