mamaplus

Ce sporturi poți practica dacă ești gravidă și ce sporturi sunt interzise în sarcină

-
//
17.02.2021

Dacă înainte de a rămâne însărcinată, practicai sportul cu regularitate, probabil că te întrebi dacă e în regulă să continui tot așa sau e cazul să renunți. Ei bine, deși specialiștii nu recomandă să renunți, pentru că activitatea fizică este benefică atât pentru organismul mamei, cât și pentru cel al copilașului din burtică, totuși, ei atenționează că nu există o regulă general valabilă în acest sens și că totuș depinde de starea de sănătate a gravidei.

Pentru ca avantajele să fie maxime, iar riscurile minime se impune respectarea unor reguli şi adaptarea exercițiilor fizice în funcție de fiecare femeie în parte.

Îți propunem să afli care sunt beneficiile unui mod de viață activ în sarcină, dar și care sunt tipurile de sport recomandate gravidelor și care sunt sporturile care ar putea prezenta un pericol pentru viitoarele mămici.

Beneficiile practicării unui tip de sport:
-Inducerea unei stări generale de bine şi atenuarea stresului;
-Reducerea disconfortului şi durerilor care apar în sarcină;
-Îmbunătățirea somnului;
-Prevenirea unor complicații asociate sarcinii prin scăderea rezistenței la insulină, ameliorarea toleranței la glucoză sau reducerea depozitelor de grăsime;
-Diminuarea riscului de creșterii fetusului peste vârsta gestațională;
-Creşterea rezistenței la efort şi asigurarea unui tonus muscular bun, ambele necesare în vederea pregătirii travaliului şi refacerii post-partum.

Ca să te bucuri de aceste beneficii însă, este extrem de important să știi că activitatea fizică trebuie începută gradat, începând cu cu exerciții mai uşoare şi pe perioade mai scurte de timp. De asemenea, efortul fizic nu se întrerupe brusc, ci după un interval de 5-10 minute de exerciții de tip stretching. 

Ce sporturi pot practica femeile însărcinate?

Exercițiile de întindere
Acest tip de activitate fizică te vor ajuta să te relaxezi și îți vor ameliora durerile de spate şi crampele musculare. 
Se poate lucra pe zona brațelor, picioarelor, abdomenului şi spatelui, iar efectul este de întărire şi tonifiere a acestora, concomitent cu senzația de înlăturare a tensiunii. 

Aerobic cu impact redus
Există o serie de programe de aerobic dedicate femeilor gravide, cu exerciții uşoare, precum: mersul uşor, fandările înapoi şi lateral, păşirea laterală, înapoi şi înainte cu apropierea picioarelor, ridicarea şi coborârea piciorului întins lateral la 90 de grade etc. şi fără sărituri sau alergat în ritm rapid. 

Înotul
Unul dintre cel mai potrivit tip de sport pentru femeile însărcinate este însotul. Este o opțiune excelentă deoarece, fără un efort deosebit, poate fi antrenat întregul corp. Înotul ajută la o mai bună circulație, stimulează inima şi creşte tonusul muscular. 

Yoga prenatală
Dacă totuși preferi să rămâi pe uscat, poți opta pentru yoga prenatală. Exercițiile de yoga înlătură anxietatea şi stările negative, deoarece facilitează armonizarea interioară. Totodată, aceste exerciții te vor menține  flexibilă şi tonică, iar exercițiile de respirație profundă îți vor fi de mare folos şi la naştere.

Pilates
Încă un sport care poate fi adaptat, cu ușurință, pentru femeile însărcinate este pilatesul. Exercițiile de pilates te vor ajuta la corectarea posturii, la controlul respirației, la tonifierea regiunii abdominale şi pelviene și îți vor atenua durerile de spate. 

Mersul pe jos
Chiar dacă nu este un sport în sine, dar o plimbare puțin mai grăbită de jumătate de oră, de trei ori pe săptămână, poate face minuni în privința menținerii în formă pe parcursul sarcinii.

Ce sporturi trebuie să fie evitate de femeile însărcinate?
Toate sporturile care implică un efort mare și pot pune în pericol sarcina, trebuie să fie evitate. Nu sunt o bună opțiune sporturile cu risc crescut de cădere şi lovituri: ciclism, echitație, schi nautic sau alpin, patinaj, scuba diving, surfing, snowboarding. Ridicarea de greutăți este, de asemenea, pe lista sporturilor de evitat. Sporturi precum joggingul, tenisul, voleiul sau baschetul nu sunt nici ele o variantă recomandată, însă pot fi practicate, cu unele restricții şi precauții, numai de persoanele antrenate şi rezistente la efort. 

Există și cazuri când sportul este contraindicat. De aceea, înainte de a începe orice program de exerciții fizice sau sport este obligatoriu acordul medicului care urmăreşte evoluția sarcinii, iar la orice semn de alarmă precum: sângerări, dureri abominale, amețeli etc. , activitatea fizică trebuie oprită imediat, fiind necesar un consult medical de urgență.

Citește și: Unul dintre cei mai cunoscuți îngerași „Victoria's Secret” a născut. Primele fotografii cu bebelușul