mamaplus

Ce precauții trebuie luate dacă administrezi vaccinul antigripal în timpul sarcinii

-
//
12.11.2019

Un aspect deosebit de important este perioada în care te hotărăști să faci vaccinul. Indiferent că ești sau nu însărcinată, este bine să faci vaccinul în luna septembrie, adică exact la debutul sezonului în care începe expunerea la o potențială îmbolnăvire de gripă. Dacă totuși nu ai reușit să faci vaccinul în timpul toamnei, este bine să îl faci oricum, pentru că sezonul gripei se poate întinde până spre luna mai.

Ca orice alt medicament, și vaccinul antigripal are anumite efecte adverse de care trebuie să ții seama, mai ales în timpul sarcinii. Acestea sunt:

  • Dacă te simți bolnavă și ai febră, este bine să aștepți ca simptomele să dispară înainte de a fi vaccinată.
     
  • Nu fă deloc vaccinul dacă ești alergică la ouă (virusul utilizat pentru prepararea vaccinului este obținut pe culturi de ouă de găină embrionate) sau dacă ai mai avut reacții alergice de orice fel, în trecut, în urma unui vaccin.
     
  • Dacă ai suferit de sindromul Guillain-Barré în trecut, medicul care se ocupă de tine ar trebui înștiințat pentru a hotărî eficiența vaccinului antigripal în aces caz și dacă mai este sau nu indicat să îl faci.

Prin urmare, vaccinarea antigripală în sarcină este soluția cea mai la îndemănă pentru a preveni gripa atât în mod normal, când sezonul gripei începe, cât și pe pe parcursul sarcinii.

Pentru a evita complicațiile sarcinii, care pot apărea din cauza gripei, este recomandat să îți iei cea mai simplă metodă de precauție: vaccinul antigripal.

Vaccinul anti-gripal nu este contraindicat nici pentru mamele care alăptează. Partea bună a administrării acestui vaccin în perioada alăptării sunt anticorpii care sunt creați ca răspuns la vaccin. Acești anticorpi vor fi transmiși, prin lapte către bebeluș, protejându-l astfel și pe el împotriva unei eventuale răceli sau gripe.