Deși s-ar părea un semn alarmant la început, să știi că în timpul sarcinii s-ar putea să te confrunți cu dureri la nivelul ovarelor destul de frecvent, iar acestea pot fi acute sau cronice. Durerile de ovare acute apar pentru câteva minute sau zile şi dispar într-o perioadă scurtă de timp, iar cele cronice apar treptat şi pot dura câteva luni. Află în continuare câteva lucruri pe care este posibil să nu le știi despre tratarea durerilor de ovare din timpul sarcinii.

Dureri de ovare sau tumori? Aceste informații le obții în momentul în care mergi la medicul ginecolog pentru consultaţiile periodice din timpul sarcinii. De asemenea, trebuie să ştii că pot fi doar dureri de ovare în timpul sarcinii. Endometrioza, boala care afectează cât mai multe femei, poate fi o cauză a durerilor de ovare şi, din păcate, nu se găseşte încă o rezolvare a acestei probleme.

Atenție însă, dacă simți dureri de ovare și ești în primele săptămâni de sarcină, ar trebui să te adresezi de urgență la medic, pentru că s-ar putea să ai o sarcină extrauterină sau ectopică.

Cauzele durerilor de ovare

Durerile de ovare afectează zona din jurul ovarelor şi pot fi cauzate de diferiți factori ce pot produce disconfort în zona abdomenului. Fiind de două feluri, durerile de ovare pot dura câteva minute sau zile, dacă vorbim de cele acute sau câteva luni, în privința celor cronice. Aceste dureri pot să continue sau pot să vină şi să treacă, contează şi de felul în care tratezi şi ai grijă de acest disconfort. În funcție de activitățile pe care le faci, poți provoca accentuarea acestora sau poți avea urinări frecvente.

Ceaiul de cimbru

O primă metodă care te poate ajuta să scapi de durerile de ovare din timpul sarcinii este consumul de cimbru sau realizarea ceaiului de cimbru chiar la tine acasă. În perioada în care te confrunți cu aceste probleme poți încerca să laşi la infuzat o lingură de cimbru timp de un minut. În funcţie de cât de uscat este cimbrul, acest timp se poate prelungi până la 10 minute. Pentru un efect garantat, bea 2 căni de ceai pe zi până când durerile dispar.

Gălbenelele

Un alt aliment care ajuta în durerile de ovare este ceaiul de galbene. Gălbenelele au anumite proprietăți ce ajută sănătatea, sub diverse forme şi care se adresează mai multor afecțiuni. Ceaiul de galbenele ajută la tratarea infecțiilor bacteriene, calmează durerile menstruale şi reglează ciclul menstrual. Durerile de ovare pot fi calmate tot cu ceai de galbene, prin infuzie. O linguriță de galbenele la o cană de apă fierbinte pe zi în perioada acestor dureri este tot ceea ce trebuie să faci.

Ceaiul de muşețel

Ceaiul de muşețel nu se foloseşte doar pentru a fi consumat, ci şi pentru a-ți realiza băi cu infuzie de muşețel. Aceste bai au efect calmant, inflamator şi dezinfectant. Ori de câte ori te confrunți cu dureri de ovare, nu uita să realizezi aceste bai. Ai nevoie de 50-100 grame de plantă la 1 litru de apă fierbinte.
Durerile de ovare nu trebuie să reprezinte o grijă în această perioadă frumoasă. În urma vizitelor la medicul ginecolog poți descoperi dacă sunt doar dureri ce pot apărea în timpul sarcinii sau este vreo problemă ce trebuie tratată. Ultrasunetele pot ajuta în cazul acestor dureri şi poți sta liniştită că nu afectează dezvoltarea copilului.