Viitoarele mămici fac mai multe ecografii decât este indicat medical - o medie de 5-6 în perioada sarcinii, în creștere cu 92% din 2009, potrivit noilor date raportate de The Wall Street Journal. Totodată, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) recomandă una, maxim două ecografii pentru fiecare sarcină cu risc scăzut - și se estimează că 75% din toate sarcinile sunt considerate cu risc scăzut.

Este extrem de interesant să mergi la ecografie în timpul sarcinii. Nu numai că vei vedea pentru prima oară bebelușul, ci ai o liniște sufletească în a ști că este în siguranță și sănătos. Ultrasunetele pot servi, de asemenea, ca instrument de legătură, pentru a anunța noile mămici că acest lucru se întâmplă cu adevărat - acele lovituri zilnice sunt de fapt copilul tău în creștere. Dar, cu toate că astepți nerăbdătoare următoarea ecografie, experții avertizează evitarea ultrasunetelor dacă nu sunt necesare din punct de vedere medical.

Prima: O ecografie precoce la 10-12 săptămâni pentru a stabili data probabilă a nașterii și dacă sarcina este viabilă. Această ecografie este folosită pentru a confirma bătăile inimii fetale și o sarcină uterină (spre deosebire de una ectopică sau tubulară), de exemplu.

A doua: O ecografie de anatomie mai detaliată la 18 săptămâni pentru a detecta creșterea fătului, localizarea placentei și cordonul ombilical, precum și sănătatea și anatomia generală a bebelușului.

Ecografiile suplimentare, inclusiv cele 3D și 4D, trebuie efectuate numai dacă mama este considerată cu risc ridicat sau dacă există o anomalie fetală suspectă - ceea ce înseamnă că ar trebui să le evitați pe cele oferite în afara cabinetului medicului.

O imagine din interiorul uterului este captivantă, din moment ce este imposibil de știut cu siguranță ce se întâmplă acolo, altfel. Cu toate acestea, nu știm cu siguranță efectele secundare pe termen lung ale ultrasunetelor asupra fătului în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că ecografiile inutile ar putea avea consecințe nedorite.

Cel mai bun plan de acțiune? O ecografie la 10 sau 12 săptămâni și alta la 18 săptămâni, conform recomandărilor ACOG. Dacă medicul solicită mai mult decât atât, pune întrebări și asigură-te că este medical necesar pentru sănătatea optimă a copilului.