Tu știi care este legătura dintre greutatea femeii înainte de sarcină și o sarcină sănătoasă? Dar cât ia în greutate o femeie însărcinată? Iată care sunt informațiile oferite de medicii specialiști obstetrică ginecologie.
În mod ideal, femeile care își doresc o sarcină ar trebui să se pregătească pentru acest lucru cu minimum 3-6 luni înainte. Este recomandat consultul ginecologic preconcepțional, efectuarea de analize de sânge, de urină și ginecologice pentru excluderea și/sau tratarea unor infecții ce pot avea impact negativ asupra sarcinii, dar și pentru corectarea, din timp, a unor afecțiuni care slăbesc organismul, făcându-l susceptibil la infecții în timpul sarcinii, periclitând astfel atât sănătatea fătului, cât și a viitoarei mame.
În ceea ce privește relația între greutatea femeii care dorește să rămână însărcinată și sarcină, din păcate nu există garanția ca o greutate normală să excludă o sarcină cu probleme, însă este foarte adevărat că excesul ponderal dăunează, atât în general, cât și în sarcină. Pregătirea corpului pentru această perioadă presupune și ajungerea la o greutate cât mai aproape de cea ideală.
Cât ia în greutate o femeie gravidă?
Pentru o femeie normoponderală la debutul sarcinii, recomandările specialiștilor privind câștigul ponderal sunt, în medie, următoarele:
- Trimestrul I – 0.5-2 kg
- Trimestrele al II-lea și al III-lea – 0.5-1 kg/săptămână.
Pentru o femeie gravidă normoponderală care nu face sport în mod regulat, consumul caloric zilnic recomandat este:
- Trimestrul I – 1800 kcal
- Trimestrul al II-lea – 2200 kcal
- Trimestrul al III-lea – 2400 kcal.
Însă, întrucât e greu de crezut că o femeie gravidă normoponderală își ține evidența aportului caloric, este bine ca ea să încerce să adopte o dietă cât mai variată, conținând cereale, fructe, legume, proteine, lactate și grăsimi considerate „sănătoase” (avocado, nuci, ulei de măsline etc.).
De reținut, că în trimestrele al II-lea și al III-lea aportul caloric zilnic trebuie suplimentat cu aproximativ 300 kcal.
Cum sunt repartizate la finalul sarcinii kilogramele acumulate?
În medie, o femeie normoponderală asimilează 12-14 kg până la finalul sarcinii. Acestea sunt distribuite astfel:
- Nou-născut - 3.4 kg
- Placenta - 600 g
- Volumul fluidelor acumulate - 2 l
- Volumul sangvin suplimentar - 2 l
- Uter - 1 kg
- Sâni - 1 kg
- Lichid amniotic - 0.5-1 l
- Depozite materne de grăsimi, proteine și alți nutrienți - 3 kg.
Pentru sarcinile gemelare, excesul ponderal al gravidei normoponderale ar trebui să fie de 18-20 kg, în medie.