mamaplus

Cât e normal să te îngrași în sarcină și de câte kilograme scapi după naștere

-
//
02.12.2020

Kilogramele în plus sunt un motiv de stres și de nervi pentru orice femeie. În sarcină, acumularea de kilograme este mascată sub așa-numitele pofte, reținerile de apă, cantitatea de lichid amniotic, placentă, copil etc.

Există totuși anumite limite pe care o femeie însărcinată ar trebui să le respecte pentru a nu depozita prea multă grăsime nedorită. Nu e vorba doar despre estetică aici, ci și despre sănătatea mamei și a copilului.

O femeie care ia prea mult în greutate în timpul sarcinii e mai predispusă la diabet gestațional, hipertensiune și complicații în timpul travaliului și al nașterii. Mai mult decât atât, cu cât kilogramele puse sunt mai multe, cu atât crește riscul apariției vergeturilor.

Pentru a fi sigură că nu te îngrași mai mult decât trebuie, respectă un stil de viață sănătos și evită să mănânci cât pentru doi.

Dacă ai un indice de masă corporală (relația dintre înălțime și greutate) normală, în timpul celor 9 luni de sarcină ar trebui să pui între 11 și 16 kg. Dacă ești subponderală este normal să acumulezi între 13 și 18 kg.

Dacă ești deja supraponderală, kilogramele acumulate pe parcursul sarcinii trebuie să se încadreze între 7 și 11, iar dacă suferi de obezitate nu ar trebui să te îngrași mai mult de 5-9 kg.

  1. În primul trimestru ar trebui să iei în greutate între 0,5 și 2 kg.
  2. În al doilea trimestru e normal să pui 0,2 – 0,5 kg pe săptămână.
  3. În trimestrul trei e normal să pui aproximativ 0,5 kg pe săptămână.

Ce pot să fac să nu mă îngraș prea mult în timpul sarcinii?

Mănâncă alimente sănătoase și evită tot ce ține de fast-food. Astfel de alimente au un conținut crescut de grăsimi nesănătoase și nu furnizează nutrienții de care au nevoie mama și fătul. Încearcă să consumi mai puține făinoase și dulciuri.

Încearcă să își domolești pofta de dulciuri consumând fructe. Evită sucurile acidulate și prăjelile. De asemenea, dacă nu ai probleme în sarcină, fă cât de multă mișcare poți. Plimbările lungi nu sunt suprasolicitante și te ajută să te menții în formă.

De câte kilograme scap în primele zile după naștere:

  • Bebeluș - 3.3kg;
  • Placentă - 600g;
  • Uter mărit - 900g;
  • Sâni - 400g;
  • Sânge în plus - 1.2kg;
  • Lichid amniotic - 900g;
  • Fluide în plus - 300g;
  • Grăsime și proteine suplimentare - 2.2kg.

Imediat după naștere vei slăbi minimum 7 kilograme. E posibil însă și să pierzi în jur de 10 kg. Restul kilogramelor acumulate îl vei putea da jos în perioada următoare respectând același stil de viață sănătos. Dacă alăptezi kilogramele în plus se vor topi mai ușor.