Ești însărcinată și te gândești ce vei face dacă te vei molipsi cu vreuna din bolile copilăriei. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate la Clinica Genesis Athens, îți explică ce implicații pot avea varicela și oreionul asupra bebelușului din burtică și cum să previi îmbolnăvirea.

mamaplus

Varicela (vărsatul de vânt)

Ușor de recunoscut după bășicuțele care apar pe toată suprafața corpului, varicela este o boală contagioasă care se transmite prin contactul direct cu o persoană bolnavă (prin picăturile de salivă din tuse sau strănut ori contactul direct cu lichidul din vezicule). În cazul în care ea este contractată în primele 20 de săptămâni de sarcină, riscul apariției unor probleme de sănătate la bebeluș sunt minime. Acestea ar viza, cel mult, o greutate mică la naștere, o dezvoltare mai lentă, cicatrice pigmentate și eventual probleme ale ochilor, dar nu dintre cele grave. În schimb, varicela este cu adevărat periculoasă pentru nou-născut dacă îmbolnăvirea gravidei se produce la termen, înainte de naștere, pentru că el va veni pe lume cu această boală, ceea ce este grav. 

Dacă în copilăria ta ai făcut această boală, poți sta liniștită, ești imunizată. Însă dacă nu ai făcut-o și nici nu ești vaccinată împotriva ei, lucrurile se cam complică. Nu, nu te mai poți vaccina după ce ai rămas însărcinată, dar există o modalitate de a evita ce este mai rău dacă ți se întâmplă să „iei” boala. Va fi nevoie să mergi la medic pentru a ți se administra globuline imune anti-zoster în primele trei zile după expunerea la infecția cu virusul varicelo-zosterian. Această injecție va reduce gradul de severitate al bolii și riscul de infectare al bebelușului.

Oreionul

Boală infecțioasă acută și transmisibilă, oreionul este provocat de virusul urlian, care pătrunde prin mucoasa faringiană, de unde trece în sânge și afectează glande și țesuturi. Mai exact, afectează glandele salivare, pancreasul și sistemul nervos al persoanei infectate. Boala debutează cu febră ridicată, durere intensă de cap și în regiunea parotidelor. Va fi ușor de recunoscut, pentru că determină o deformare specifică a feței. În cele mai multe dintre cazuri cuprinde în final ambele glande parotide, atât pe partea dreaptă, cât și pe cea stângă a feței. Infectarea cu virusul urlian în primul trimestru de sarcină prezintă un risc de 20% de a determina malformații congenitale ale fătului sau chiar moarte fetală. Nefiind posibilă imunizarea în timpul sarcinii nici pentru acest tip de virus, accentul se pune tot pe prevenție, pentru evitarea intrării în contact cu persoane bolnave. Vaccinarea anterior sarcinii rămâne de departe singura măsură terapeutică eficientă pentru eliminarea riscului de îmbolnăvire la gravide.

Sursa