O dietă sănătoasă și echilibrată este necesară în timpul sarcinii, deoarece în această etapă alimentația este importantă atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru sănătatea bebelușului. De aceea, ideile de meniu pentru femeile însărcinate trebuie să fie bine planificate și structurate.

Dacă urmează să devii mămică, îți vom oferi câteva idei de meniuri diferite, astfel încât să poți urma o dietă corectă.

Fiecare etapă a sarcinii necesită nevoi nutriționale specifice, atât în ceea ce privește energia, cât și micronutrienții. Controlul greutății pe tot parcursul sarcinii este, de asemenea, foarte important deoarece o creștere corectă a greutății ar trebui să fie cuprinsă între 22 și 26 de kilograme.

Dacă ai o alimentație sănătoasă și obiceiuri bune, cu siguranță sarcina ta se va dezvolta normal. Prin urmare, trebuie să incluzi în dieta ta cereale integrale, fructe, legume și pește. În schimb, dietele bogate în zahăr și grăsimi poate cauza diabet și boli cardiovasculare.

Obiectivele unei alimentații echilibrate, în timpul sarcinii, sunt următoarele:

  • Acoperirea nevoilor nutriționale;
  • Pregătirea corpului pentru naștere;
  • Îndeplinirea cerințelor nutriționale ale bebelușului;
  • Asigurarea rezervelor de energie sub formă de grăsime pentru alăptare.

Înainte de stabilirea unui meniu, trebuie să verifici ce alimente ai la îndemână, apoi să realizezi un plan săptămânal care să includă alimentele recomandate în sarcină (lactate, fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci etc.).

  • Cumpără-ți alimentele fără a te îndepărta de lista de cumpărături;
  • Băutura aleasă va fi întotdeauna apa;
  • Folosește ulei de măsline pentru a găti și pentru a condimenta salatele;
  • Tehnicile indicate de gătit sunt: gătitul la abur, grill și coacerea;
  • Evită consumul de alcool, tutun, băuturi cu zahăr, mezeluri, produse lactate crude și produse foarte procesate.

Meniu pentru mic dejun:

  1. Luni. Smoothie de banane și pâine integrală prăjită cu avocado.
  2. Marți. Iaurt simplu, kiwi, măr cu fulgi de ovăz și nuci.
  3. Miercuri. Cafea fără cofeină cu lapte și pâine integrală prăjită cu carne de curcan.
  4. Joi. Clătite
  5. Vineri. Smoothie de mango și chia cu fulgi de porumb.
  6. Sâmbătă. Suc natural de portocale și pâine integrală prăjită cu brânză proaspătă și roșii.
  7. Duminică. Lapte cu pudră de cacao și salată de fructe cu semințe de susan.

 Meniu pentru prânz:

  1. Luni. Orez brun cu legume și merluciu la cuptor.
  2. Marți. Spanac cu naut.
  3. Miercuri. Salată verde cu porumb, roșii și cod.
  4. Joi. Cartofi și ou la grătar.
  5. Vineri. Broccoli aburit și pui în sos de migdale.
  6. Sâmbătă. Salată de fasole neagră cu sardine.
  7. Duminică. Salată de quinoa cu somon și sos de iaurt.

Meniu pentru cină:

  1. Luni. Salată de cartofi, roșii, castraveți și ouă.
  2. Marți. Pește la grătar cu sparanghel verde.
  3. Miercuri. Cremă de legume și omletă de cartofi.
  4. Joi. Paste integrale din grâu cu curcan.
  5. Vineri. Spanac cu nuci și ouă.
  6. Sâmbătă. Ouă amestecate cu ciuperci, dovlecei și piper.
  7. Duminică. Hummus cu legume și brânză proaspătă.