mamaplus

Afecțiunea de care suferă 20% din femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină

-
//
18.09.2020

Streptococul grupului B este un tip de bacterie care trăiește în organismul nostru și face parte din populația normală de microorganisme din intestin și vagin. Chiar dacă nu este o infecție sexual-transmisibilă, iar o persoană sănătoasă poate fi purtătoarea acestei bacterii, s-ar putea ca în timpul sarcinii această afecțiune să dea de știre. Medicul obstetrician-ginecolog Iraida Snigur explică eventualele riscuri la care sunt supuse femeile însărcinate și când se fac investigațiile de rigoare.

Fiind rezent în sistemul urinar, cel digestiv şi la nivelul aparatului reproducător, streptococul de grup B nu creează în mod obişnuit probleme, de aceea cele mai multe femei nu prezintă simptome şi nu ştiu că sunt purtătoare de streptococ beta hemolitic de grup B.

Streptococul beta hemolitic de grup B în sarcină poate provoca infecţii ale tractului urinar, placentei, uterului şi lichidului amniotic. Mai departe, femeile pot transmite infecţia copiilor în timpul travaliului şi în timpul naşterii.

Cum afectează Streptococul grupului B sarcina și nașterea?

  • 20% din femei gravide, ajungând la termenul nașterii, au streptococul grupului B în vagin.
  • Dacă acesta este prezent în vagin, în cazuri rare, dar totuși posibil ca acesta să treacă la bebeluș în timpul nașterii.
  • Majoritatea bebelușilor care îl achiziționează de la mama în timpul nașterii nu vor face nici o complicație, DAR: 1 din 200 bebeluși vor face infecție severă numită sepsis.
  • Fătul poate fi protejat de aceste consecințe prin administrea de antibiotic în timpul nașterii.
  • Femeile care au cezariană planificată și nu au intrat în travaliu, adică colul uterin nu s-a deschis, nu au nevoie de antibioticoterapie.

Potrivit dr. Iraida Snigur, sunt cazuri în care riscul de transmitere crește, așa ca:

  • Ruperea pungii amniotice până la 37 săptămâni
  • Febră în naștere, 38 grade C și mai mult, la orice termen de sarcină
  • Dacă lichidul amniotic s-a scurs mai mult de 18h
  • Dacă pe parcursul sarcinii s-a depistat bacteria în urină
  • Dacă femeia a născut un copil anterior cu această infecție
  • Dacă în cultura vaginală din ultimele 5 săptămâni s-a depistat streptocolul grupului B

În societatea medicală rămân deschise dezbaterile la capitolul investigarea tuturor femeilor și administrarea antibioticelor în naștere. Dar deja sunt țări unde acesta este introdus în Protocoalele Naționale. Este norabil faptul că 1 din 5 femei sunt depistate cu streptococul grupului B în vagin și doar 1 din 200 bebeluși fac infecția severă!

”Toate aceste momente vor fi luate în vedere și monitorizate de către medicul dvs. Oricum aceasta rămâne o infecție destul de serioasă, care poate avea multe consecințe. Analiza de depistare are sens să fie făcută doar la sfârșitul sarcinii – la 37 de săptămâni, mai devreme nu are sens dacă femeia nu are plângeri!”, afirmă medicul obstetrician-ginecolog Iraida Snigur.