Conștientizarea și educația sunt primii pași în prevenirea malformațiilor congenitale. Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a crește probabilitatea unei sarcini sănătoase și a unui copil sănătos. Unele dintre ele sunt mai dificile deoarece implică renunțarea la câteva obiceiuri pe care le-ai avut, dar acest efort merită să fie făcut. Conform revistei medicale Harvard Health Publishing, a Universității de Medicină Harvard, SUA, viitoarele mămici ar trebui să evite următoarele 8 lucruri pentru a ajuta la prevenirea defectelor congenitale, pentru o sarcină cât mai sănătoasă.
Stresul
British Neuroscience Association afirmă că gravidele stresate produc hormoni cortizolici care inhibă creșterea țesutului nervos fetal în uter. Acest lucru afectează în general femeile însărcinate care se află sub stres și presiune.
Medicamentele fără prescripție medicală
În perioada sarcinii, asigură-te că orice medicament, de la analgezice, vitamine și chiar suplimente pe bază de plante, le administrezi doar cu acordul medicului. Nu toate substanțele chimice din medicamente sau remedii naturale pot fi consumate în timpul sarcinii.
Ridicarea obiectelor grele
Oasele și articulațiile pelvine sunt mai sensibile la femeile gravide. Ridicarea obiectelor grele poate schimbă și poziția fetală, afectând creșterea și dezvoltarea.
Alimentația neglijentă
Gravidele trebuie să se asigure că își îndeplinesc cerințele nutriționale în mod corespunzător. De regulă, ceea ce consumă o mamă va ajunge la bebelușul ei. O alimentație nesănătoasă și lipsită de nutritienți, printre care și esențialul acid folic, poate conduce la anomalii fetale.
Dieta excesivă
Cu excepția cazului în care este necesară din motive de sănătate, nu urma o dietă pentru slăbire în timpul sarcinii. Dacă fătului îi lipsesc substanțele nutritive, acesta va întâmpina obstacole în creșterea sa. Ia în considerare aportul nutrițional și consultă un nutriționist sau un dietetician atunci când ai dubii.
Vaccinează-te cu vaccinurile recomandate în sarcină
Este foarte important ca femeile să fie la curent cu vaccinările lor, inclusiv cele pentru rujeolă, oreion și rubeolă (MMR), gripă și varicelă (varicelă, la care unele femei pot fi imune în mod natural dacă ar avea copil). Expunerea la rubeolă și infecția pot provoca malformații congenitale și, rareori, varicela se poate transforma într-o infecție severă la unele femei însărcinate, la fel ca și gripa, astfel încât protejarea dvs. și a copilului dumneavoastră, asigurându-vă că sunteți vaccinat în mod adecvat, este extrem de importantă.
Țigările și alcoolul
Nicotina și monoxidul de carbon din țigări sunt cei mai mari vinovați ai defectelor congenitale. Pentru a preveni defectele congenitale, ar trebui să urmărești ceea ce consumi. Țigările și alcoolul sunt două lucruri care ar trebui evitate complet.
Expunerea la toxine
Peste 300 de toxine pot pătrunde în corpul tău în fiecare zi, inclusiv toxinele din produsele de îngrijire pentru gravide. Produsele de îngrijire a corpului pe care le folosești sunt sigure pentru tine și pentru bebeluș? Verifică-le atent și asigură-te că stai departe de substanțele toxice. Fătul poate absorbi cu ușurință toxinele prin placentă. Expunerea la toxine în uter poate provoca efecte negative asupra copilului în viitor.