Îți dorești foarte mult să aduci pe lume un bebeluș și nu ești sigură dacă ai rămas însărcinată? Există anumite simptome care te vor ajuta să știi dacă s-a instalat sau nu o sarcină în burtica ta. Noi ți le vom prezenta pe cele mai frecvente și vei putea afla dacă sunt șanse mari să devii mămică.

Pentru început trebuie să știi că vei putea conștientiza aceste simptome de sarcină abia după ce embrionul a fost implantat, fiindcă abia atunci va începe să producă hormoni hCG, asta însemnând cam 7-10 zile de la ovulație. 

Iată 13 simptome care îți pot indica faptul că ești însărcinată:

Instinctul matern

Înainte de a te regăsi în simptomele următoare este foarte posibil să fi avut deja un instinct matern, care să îți dea de bănuit că ești gravidă. Multe femei pur și simplu „se simt însărcinate” și în cele mai multe cazuri chiar au dreptate.

Întârzierea ciclului menstrual

În afară de instinctul matern, un alt simptom precoce de sarcină pe care cu siguranță îl cunosc toate femeile este întârzierea menstruației. De multe ori acestea se îngrijorează că au rămas însărcinate chiar dacă nu este cazul, pentru că motivul întârzierii poate fi și altul (o boală gravă, stresul etc.). Există situații în care femeile au menstruație inclusiv pe parcursul sarcinii.

Sângerarea vaginală

Sângerarea vaginală și-ar putea face prezența după 8-12 zile de la momentul ovulației, atunci când oul fertilizat se implantează pe peretele uterin. Acest simptom de sarcină nu apare la toate femeile, iar unele dintre ele îl confundă cu apropierea ciclului menstrual.

Grețurile

Grețurile din prima lună de sarcină își pot face apariția în orice moment al zilei, nu neapărat dimineața. Multe femei cunosc acest semn care prezice apariția sarcinii și este destul de neplăcut, dar nu toate îl manifestă. Totuși, pentru a reduce riscul de apariție a grețurilor este recomandat să mănânci puțin și des.

Oboseala

O femeie care a rămas însărcinată va avea senzația de oboseală încă de la începutul sarcinii, deoarece metabolismul ei trebuie să susțină inclusiv dezvoltarea fătului, iar nivelul de progesteron va începe să crească. Specialiștii îi recomandă viitoarei mămici să se odihnească și să doarmă mai mult decât de obicei, dacă asta simte că trebuie să facă.

Modificarea sânilor

În prima lună după ce a avut concepția vor apărea câteva modificări la nivelul sânilor. Aceștia se vor închide la culoare și poți simți o senzație de îngreunare a lor. Uneori senzația trăită în timpul modificării sânilor este asemănătoare cu cea specifică perioadei de dinaintea ciclului menstrual.

Crampele

Un alt simptom precoce de sarcină este apariția crampelor la nivelul abdomenului. Inclusiv acestea sunt asemănătoare cu crampele din timpul menstruației, dar sunt cauzate de implantarea ovulului în peretele uterin.

Urinarea frecventă

Femeile aflate la începutul sarcinii vor avea nevoie să meargă mai des la toaletă decât de obicei. Asta se întâmplă din cauza secreției de hormon hCG, pe care l-am menționat și la începutul acestui articol.

Temperatura bazala crește

Temperatura bazală este măsurată în fiecare dimineață de către femeile care își doresc să rămână însărcinate, iar în cazul în care această temperatură nu scade față de cea înregistrată la ovulație, există posibilitatea ca sarcina să fi apărut deja.

Creșterea sensibilității mirosului

Un alt simptom de sarcină întâlnit în prima lună de la apariția ei este caracterizat de o îmbunătățire a sensibilității mirosului, astfel încât mirosuri care înainte nu puteau fi detectate sau nu erau deranjante, acum pot fi chiar insuportabile.

Balonarea

Ca urmare a fecundării este normal să apară și senzația de balonare. Ea este cauzată de hormonii specifici unei sarcini, care au efect asupra procesului tău de digestie.

Durerile de cap

La fel ca balonarea, durerile de cap ale femeii gravide sunt cauzate de aceiași hormoni apăruți în timpul sarcinii. Migrenele sunt mai pronunțate în faza de început, dar se vor diminua pe parcursul sarcinii.

Poftele alimentare și modificările gustului

Fără îndoială, ai auzit de graviduțe care poftesc diverse alimente în timpul sarcinii. Acesta nu este un mit, ci chiar așa se întâmplă. Femeile însărcinate îi surprind uneori pe cei din jurul lor, deoarece își doresc foarte mult anumite alimente pe care poate înainte nici nu le consumau sau chiar renunță la unele mâncăruri pe care înainte le adorau.

În general, o femeie poate avea una sau mai multe simptome de sarcină din cele prezentate anterior, dar pentru a ști cu siguranță dacă ești gravidă trebuie să faci un test de sarcină și o ecografie ginecologică.