mamaplus

10 toxine și chimicale pe care să le eviți dacă ești gravidă sau alăptezi

-
//
22.07.2020

Suntem înconjurați de substanțe chimice și toxine – pesticide, plumb, mercur, unele produse de curățare etc. Majoritatea substanțelor chimice cu care intri în contact în viața de zi cu zi nu afectează fătul dacă ești gravidă. Însă, dacă ești expusă la cantități mari de substanțe chimice pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca fătul să aibă un risc mai crescut de tulburări congenitale sau probleme de sănătate viitoare.

Dacă respiri sau înghiți anumite toxine și chimicale, acestea pot intra în fluxul sangvin și pot ajunge la copil prin placentă. Bebelușul poate fi, de asemenea, expus la substanțe chimice după ce se naște – prin laptele matern sau dacă își duce degetele la gură. Substanțele care pot provoca defecte la naștere se numesc „teratogene”. Expunerea la ele nu pune automat fătul în pericol. Pot intra în joc nivelul și durata timpului de expunere, precum și stadiul sarcinii în momentul expunerii.

În timp ce substanțele chimice precum amoniacul și clorul îți pot face greață din cauza mirosului, acestea nu sunt foarte toxice. Însă altele (cum ar fi unele vopseluri, diluanți pentru vopsea, agenți de curățare, produse pentru îndepărtarea lacurilor etc.) pot afecta sănătatea ta și a copilului. Care sunt riscurile pentru copil? Depinde de produs. Unele substanțe chimice de uz casnic nu au niciun efect, în timp ce altele, în doze mari, pot fi foarte dăunătoare.

Top 10 toxine și chimicale de evitat în sarcină sau în perioada alăptării:

1. Pesticide și erbicide

Unele pesticide și erbicide sunt cunoscute pentru că pot afecta copiii în curs de dezvoltare și nou-născuții. De obicei, pesticidele utilizate în casă și pentru tratamente profesionale pentru dăunători sunt relativ sigure. Însă, este o idee bună să le eviți pe cât posibil în timp ce ești gravidă. În timpul sarcinii, evită manipularea substanțelor chimice pentru gazon. Dacă iarba din curte a fost tratată recent, nu merge desculță pe iarbă. Spală fructele și legumele înainte de a le felia sau mânca pentru a îndepărta pesticidele, murdăria și bacteriile. Nu ai nevoie de un produs special pentru spălarea produsului – doar spălarea bine cu apă.

2. Produse de curățat

Deși majoritatea produselor de curățare sunt sigure, au existat rapoarte privind unele substanțe chimice de uz casnic ce pot cauza respirație șuierătoare în prima parte a copilăriei. Pentru a fi în siguranță, poartă mănuși de cauciuc și evită să respiri vapori de la produse, cum ar fi produsele de curățat gresia sau cuptorul. Folosește produse de curățat naturale când ești gravidă.

Atunci când sunt utilizate conform indicațiilor, majoritatea produselor de curățare nu ar trebui să prezinte un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, este bine să limitezi expunerea. De asemenea, asigură-te că lași o fereastră deschisă pentru a reduce cantitatea de substanțe chimice inspirate.

3. Vopseluri și produse pe bază de plumb

Majoritatea vopselurilor sunt sigure în sarcină, dar există un risc ușor crescut dacă utilizezi vopsea pe bază de solvent. Alege o vopsea pe bază de apă și o perie sau o rolă de vopsea în loc de spray (care conține solvenți). Asigură-te că încăperea este bine ventilată dacă vopsești. Desigur, cel mai bun mod de a evita expunerea la toxine este să alegi culorile și apoi să lași pe altcineva să vopsească.

Nivelurile ridicate de plumb din organism pot afecta sănătatea bebelușilor și a copiilor nenăscuți. Nivelurile foarte ridicate pot duce la naștere prematură, greutate redusă la naștere sau chiar avort. Este important să reduci cât de mult poți expunerea la plumb.

4. Repelente

Produsele repelente sunt în general sigure, dar o cantitate mică de substanțe chimice DEET sau picaridin poate pătrunde prin piele și cel mai bine este să ai grijă în primele 3 luni de sarcină. Alege un repelent cu o concentrație scăzută până la moderată de substanțe chimice – între 5-20% – și ia în considerare alte modalități de evitare a insectelor, cum ar fi plase.

5. Mercur

Expunerea la niveluri foarte ridicate de mercur poate afecta sănătatea ta și poate crește probabilitatea de afectare a creierului și probleme de auz și de vedere la un copil în curs de dezvoltare. Unii pești conțin mercur, inclusiv rechinul și peștele spadă. Pentru a fi în siguranță, femeile însărcinate ar trebui să limiteze consumul acestor specii de pește la cel mult o dată pe săptămână.

6. Lacuri de unghii și acetonă

Multe lacuri de unghii sunt foarte toxice, conțin substanțe chimice precum formaldehidă, toluen și ftalat de dibutil, care pot afecta funcția pulmonară, hepatică și renală a bebelușului. Formaldehida – un produs chimic utilizat în lacurile de unghii, unele produse cosmetice și produse de îndreptare a părului – poate provoca și iritații ale pielii, dar nu există dovezi că duce la defecte la naștere. Este sigur să-ți dai unghiile cu lac din când în când, deoarece cantitatea de formaldehidă din lacul de unghii este foarte mică și rapid descompusă de corp. Dar, la fel ca în cazul tuturor substanțelor chimice, este mai bine să limitezi expunerea la formaldehidă pe cât posibil.

7. Azbest

Azbestul a fost utilizat în multe materiale de construcție și este legat de mai multe boli pulmonare, cum ar fi cancerul pulmonar și mezoteliom. Deși nu există dovezi că azbestul poate afecta sarcina sau poate duce la o tulburare congenitală, ar trebui să eviți contactul cu azbestul – sau surse suspecte de azbest – în orice moment.

8. BPA – bisfenol A

Bisfenolul A (BPA) este un produs chimic utilizat pentru fabricarea sticlelor de apă din plastic dur, veselă din plastic, sticle pentru bebeluși, recipiente de depozitare a alimentelor – lista este practic interminabilă. Problema acestei substanțe chimice este că e un perturbator endocrin, chiar și în doze mici. Expunerea crescută în timpul sarcinii poate duce la avort. De asemenea, poate afecta sistemul reproducător al copilului.

Bisfenolul-A (BPA) se găsește în majoritatea materialelor plastice și poate trece de la mamă la copil în burtică. Cea mai bună soluție (din mai multe motive) este să alegi produse fără plastic sau cel puțin să alegi materiale mai sigure. Alege sticle de apă din sticlă sau din oțel inoxidabil, caserole din sticlă și limitează folosirea recipientelor și a vaselor din plastic.

9. Naftalină

Naftalina chimică poate da dureri de cap, greață, amețeli și vărsături, iar în sarcină efectele pot fi mai intense și mai grave. Poate duce, de asemenea, la probleme grave de sănătate la copiii mici, deoarece aceștia sunt mai predispuși să ducă micile bucățele de naftalină în gură.

10. Medicamente veterinare și deșeuri de la animale de companie

Evită manipularea medicamentelor pentru purici și căpușe și alte substanțe chimice pentru animale de companie în timpul sarcinii. Nu numai că vei reduce expunerea, dar poți evita, de asemenea, riscul de a fi zgâriată sau mușcată de un animăluț supărat. Totodată, contactul cu fecale și urină de la pisici în timpul sarcinii te poate ajuta să eviți toxoplasmoza – o infecție parazitară de la manipularea deșeurilor feline. Toxoplasmoza poate provoca o serie de complicații hepatice și oculare la copilul în curs de dezvoltare.

Cum poți reduce expunerea la toxine în sarcină?

Femeile însărcinate pot limita expunerea la anumite toxine. Iată câteva sfaturi pentru a evita expunerea la substanțele chimice menționate mai sus, dar și altele:

  • Nu fuma și evită să fii expusă la fum de țigară, în casă sau în mașină. Unele dintre substanțele chimice potențial dăunătoare găsite atât în ​​fumul de țigară, cât și în fumul de vapori includ benzen și nichel. Evită consumul de alcool în sarcină.
  • Spală-te cât mai bine pe mâini.
  • Menține casa bine ventilată.
  • Folosește produse de curățat non-toxice pentru casă, de exemplu, bicarbonat de sodiu și oțet pentru curățare generală. Deschide ferestrele din casă dacă folosești substanțe chimice de curățare.
  • Planifică renovările atunci când nu ești acasă și aerisește bine zona.
  • Evită să folosești pesticide în jurul casei și grădinii. Spală fructele și legumele bine înainte de a le mânca pentru a îndepărta reziduurile de pesticide. Evită insecticidele, pesticidele și produsele repelente, mai ales cele cu pulverizator. Când pesticidele sunt pulverizate în exterior, închide toate geamurile și oprește unitățile de aer condiționat și ventilatoarele ferestrelor pentru a împiedica produsele să intre în casă.
  • Citește etichetele produselor de îngrijire, pentru a te asigura că acestea nu conțin parabeni sau retinoizi. Limitează folosirea de parfumuri.
  • Evită sau redu folosirea recipientelor din plastic și optează pentru sticlă sau porțelan.