Sunt cazuri când a doua sarcină vine foarte greu, după ani de încercări, și asta este cu atât mai frustrant cu cât prima sarcină s-a produs destul de repede și de firesc. Cu toate acestea, infertilitatea secundară este un fenomen prea puțin studiat, necunoscându-se cauzele care o determină, în condițiile în care prima sarcină a fost absolut normală.

mamaplus

Actualmente unul din 6 cupluri întâmpină probleme mai mult sau mai puțin grave ce au la origine acest fenomen. Dacă primul copil a fost conceput la fel de greu, atunci ar trebui să se țină cont de cauzele care au determinat infertilitatea. Dacă, în schimb, prima sarcină a apărut relativ repede din momentul în care a fost dorită, lucrurile se complică.

În mod normal se spune că la prima sarcină, partenerii ar trebui să încerce să conceapă în mod natural timp de un an de zile, iar dacă în acest timp nu se întâmplă nimic, ar trebui să se adreseze unui specialist. Cu a doua sarcină lucrurile stau puțin diferit. Dacă ea nu apare după 6 luni din momentul în care a fost planificată, atunci trebuie consultat medicul.

Chiar dacă pare de necrezut, pentru majoritatea părinților care au deja un copil, imposibilitatea de a avea un al doilea are un impact asupra psihicului lor la fel de mare ca acela pe care îl are infertilitatea primară asupra cuplurilor care nu reușesc să conceapă deloc.

Ce factori duc la infertilitate secundară?
O explicație posibilă, pe care o dau specialiștii în domeniu, ar fi aceea că infertilitatea secundară apare că o consecință a unei maternități întârziate. Femeile care concep primul copil la o vârstă deja destul de înaintată au șanse mai puține să mai conceapă ulterior și un alt copil. Odată cu înaintarea în vârstă se deteriorează atât calitatea și cantitatea spermei, cât și capacitatea femeii de a procrea.

Pe lângă acești factori inevitabili, ce țin de înaintarea în vârstă, există și factori ce țin mai degrabă de stilul de viață: alcoolul, stresul, luarea sau pierderea în greutate.

Sursa