Tot mai multe femei devin mame după ce împlinesc 30 de ani. Motivele sunt diferite: se bucură de independență și putere, se preocupă în mare parte de profesii, merg în vacanțe an de an, nu vor să aibă prea multe responsabilități etc. Totuși, la un moment dat apare dorința de a naște unul sau mai mulți copii, dar femeile consideră că acest „eveniment” mai poate aștepta ceva timp. Medicii atrag atenția asupra vârstei la care femeile rămân însărcinate, subliniind atât avantajele, cât și dezavantajele acestei decizii care, în mare măsură, aparține viitoarelor mame.

Subiectul legat de nașterea copilului implică și părerea partenerului, de asemenea. Cât de importantă este vârsta atunci când te hotărăști să devii mamă și de ce medicii recomandă ca până la 30 de ani să naști primul copil, află în continuare de la dr. obstetrician-ginecolog Andreas Vythoulkas.

„Trăim în secolul în care femeile au crescut un pic cerințele: caută jobul perfect, un salariu perfect, așteaptă prințul perfect. Ele caută pe toate să fie perfecte și la un moment dat se trezesc că poate au făcut o parte.

Din punctul meu de vedere, o femeie maximum până la 35 de ani trebuie să aibă un copil. Eu le recomand pacientelor mele, deja de ani de zile, până la 30 de ani să aibă primul copil.

Să zicem că nu la 30 de ani, dar haideți atunci la 35 de ani! Deci, nu devine o prioritate”, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Potrivit specialiștilor, ovarele au vârsta lor biologică. Pe măsură ce trece timpul, materialul genetic feminin își pierde calitatea, întrucât aceasta este direct legată de vârsta viitoarei mămici. După 35 de ani, aproximativ 50% din celulele reproducătoare feminine se modifică din punct de vedere genetic, nefiind capabile să formeze un embrion.

„O femeie de 40 de ani poate să arate ca la 25 de ani, dar ovarele totuși au vârsta de 40 de ani și se comportă ca la o altă femeie. La 40 de ani nu putem face lifting la ovare, pentru că ele au vârsta lor biologică. Și-atunci ce se întâmplă?

Foarte multe dintre ele, în ultima perioadă, spun: „preferăm să congelăm material genetic, să se păstreze acolo, încât atunci când o să vină prințul, să nu ne trezim că nu mai avem”. Când congelăm material genetic, după câțiva ani, să fie și folosit. Să nu-l utilizăm după 10-15 ani”, mai explică doctorul.

Conform medicilor, după ce sunt congelate, ovocitele nu îmbătrânesc, ci rămân la aceeași vârstă ca atunci când au fost recuperate. De asemenea, înghețarea ovocitelor la o vârstă tânără asigură șanse mari de sarcină mai târziu în viață și permite femeilor să ia o decizie atunci când sunt pregătite să aibă copii, fără efectele negative ce țin de vârstă.