Un studiu recent sugerează că bărbații care intenționează să fie tați ar trebui să încerce să aibă grijă de sănătatea lor mai întâi. Cercetătorii au descoperit că, atunci când viitorii tați aveau afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau obezitatea, șansele ca partenera să aibă avort spontan sau un făt născut mort cresc.

Rezultatele studiului nu demonstrează că sănătatea unui tată afectează în mod direct evolutia sarcinii partenerei, au spus experții. Dar, având în vedere că obiceiurile de sănătate și stil de viață ale bărbaților pot afecta calitatea spermei, este plauzibil ca tăticii să schimbe rezultatele sarcinii - si anume sanatatea bebelusului si daca sarcina ajunge la termen.

„Avem nevoie de mai multe studii pentru a afla mecanismele”, a declarat cercetătorul principal Dr. Michael Eisenberg, director de medicină reproductivă masculină și chirurgie la Universitatea Stanford School of Medicine din California.

Între timp, a spus el, barbatii sunt incurajati să mănânce sănătos, să facă mișcare și să controleze mai bine orice condiții cronice de sănătate.

Constatările, publicate online pe 18 decembrie 2020 în revista Human Reproduction, se bazează pe înregistrări de asigurări care acoperă aproape 959.000 de sarcini din SUA. Aproape 173.000 s-au încheiat cu pierderea sarcinii - avort spontan, nașterea unui făt mort sau sarcină ectopică (când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului).

Diagnosticul tatălui în corelație cu riscul pierderii sarcinii

Echipa lui Eisenberg a analizat dacă diagnosticele de sănătate ale taților înainte de concepție au arătat o corelație cu riscul pierderii sarcinii. În general, studiul a constatat că riscul pierderii sarcinii a crescut odată cu numărul problemelor de sănătate pe care le-a avut un tată.

Dacă un bărbat avea o componentă a sindromului metabolic, de exemplu, riscul pierderii sarcinii a crescut cu 10%. Dacă avea trei sau mai multe componente, aceasta a crescut cu 19%, au descoperit anchetatorii.

Sindromul metabolic este o colecție de factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Include obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul de tip 2.

Calitatea spermei scade odată cu înaintarea în vârstă

Studiile anterioare au legat vârsta înaintată a tatălui de rezultatele mai slabe ale sarcinii, posibil deoarece calitatea spermei scade odată cu înaintarea în vârstă.

Dar, în acest studiu, descoperirile nu au fost explicate de vârsta mai înaintată, a spus Eisenberg. La orice vârstă, contează o sănătate precară la tată.

Desigur, bărbații cu mai multe condiții de sănătate ar putea avea și o parteneră care are o stare de sănătate mai slabă. Dar echipa lui Eisenberg a explicat sănătatea viitoarelor mame și nu a explicat pe deplin concluziile privind sănătatea taților.