Există cîteva metode clinice care ar putea să crească rata de probabilitate și a șanselor de a da naștere unui băiat sau a unei fete (aproximativ 50:50). Însă, majoritatea au costuri elevate și legate de tehnologiile de reproducere – FIV sau ICSI. Metodele non-clinice, așa ca planificarea sexului conform perioadei de ovulație, conform lunii conceperii, sau conform unui regim alimentar special – sunt mult mai accesibile, dar nu sunt confirmate de savanți sau de date statistice exacte, deci, nu oferă anumite garanții.
Cum se formează sexul copilului?
Deoarece oul are întotdeauna numai cromozomi X, de sex feminin, sexul copilului este determinat de cromozomul spermatozoidului cu care este fertilizat - aceasta înseamnă că se va naște un băiat numai dacă spermatozoidul tatălui poartă cromozomi Y, în caz contrar (spermatozoizii poartă cromozomi X), se va naște o fată. Potrivit statisticilor, fără intervenție specifică, băieții se nasc un pic mai des decît fetele - 105 de băieți nou-născuți la numai 100 de copii de sex feminin. Există, de asemenea, o superstiție că cît mai tînără este femeia însărcinată - cu atît mai probabil va da naștere unui băiat. În plus, sarcina cu băieți este cu mult mai frecventă decît cea cu fete, dar cu toate acestea, numărul de avort spontan este mai mare, ca și nivelul de mortalitate la naștere, dar și în primul an de viață, vorbim despre sarcina cu băieți. De aceea, raportul dintre bărbați și femei de pe planetă este aproximativ același.
Practicile clinice de planificare a sexul copilului
Cea mai sigură metodă este fertilizarea in vitro cu preimplantarea diagnosticului de sex (PID). Cu toate acestea, este de asemenea cea mai scumpă practică, deoarece implică FIV. Înainte de transfer al embrionilor obținuți prin fertilizare in vitro în uterul unei femei, pot fi efectuate teste genetice pentru a determina sexul. În uter apoi se cuplează numai embrioni de sexul dorit. Aceste diagnostice sunt concepute pentru a identifica defectele cromozomiale ale embrionului, precum și pentru a determina sexul, pentru a preveni bolile ereditare transmisibile împreună cu sexul. Acesta este în prezent singura metodă care garantează nașterea unui copil de sexul dorit. Desigur, acest lucru se întîmplă doar dacă apare o sarcină. În cazul de sarcina FIV, probabilitatea survenirii sarcinii este de aproximativ 45%.
O altă tehnică - sortare fluxului de spermatozoizi cu ajutorul laserului (în SUA se utilizează sub denumirea comercială MicroSort). Acesta vă permite de a utiliza tehnologia specială cu laser pentru a cerne spermatozoizii cu cromozomi X de sex feminin. Cu ajutorul acestei tehnici, se va marca sperma care conține în principal spermatozoizi cu cromozomul sexului selectat. Această sperme va fi introdusă în uter pentru a fertiliza ovulul. Procesul de fertilizare are loc în mod natural, dar sperma sortată ajunge în uter cu ajutorul ICSI. Atunci cînd se planifică un copil de sex feminin această tehnică funcționează în 90% din cazuri, în cazul planificării băițeilor - doar 70%.
Al treilea procedeu - detectarea precoce a sexului fătului, utilizat în principal pentru detectarea bolilor ereditare. Acesta poate fi folosit și pentru planificarea sexului copilului. Această metodă se bazează pe determinarea sexului embrionului, de la ultima întreruperea de sarcină cînd copilul avea sexul nedorit. Acesta oferă o rată înaltă de fiabilitate, dar este catalogat de Organizația Mondială a Sănătății ca inacceptabil din punct de vedere etic. Prin urmare, aceasta nu este practicată de toate centrele de sănătate genetice și a centrelor de diagnostic prenatal.
Cum altfel ați putea planifica sexul copilului?
Metodele non-clinice sunt considerabil mai multe, dintre ele unele sunt practicate de secole, dar dezavantajul lor comun este eficiența scăzută. Numai unele dintre aceste tehnici cresc în mod semnificativ șansele de da naștere unui copil cu sexul plănuit. Una dintre cele mai populare metode este metoda antică chinezească de calcul al lunii „bune" de concepție pentru femeile de o anumită vîrstă, eficacitatea acestei tehnici fiind de aproximativ 60%.
Esculap-ul European ajută la prezicerea sexului copilului, bazat pe teoria de „actualizare a sîngelui". Șansele ca copilul să aibă sexul dorit, în acest caz este mic, doar 51-52%.
O metodă mai modernă se bazează pe conexiunea din ziua ovulației și viabilitatea spermatozoizilor: conceperea în ziua ovulației promovează apariția unui băiat, cu 1-2 zile înainte de ovulație - șanse pentru a da naștere fetelor. Probabilitatea este de: 58-63%.
Cea mai eficientă metodă din rîndul celor non-clinice este reprezentată de cea a dietei speciale – conform opiniei autorilor săi, aceasta permite să se obțină sexul dorit în 80% din cazuri. Cu toate acestea, această metodă, de asemenea, nu beneficiază de dovezi științifice.