Dacă ai decis că vrei să devii mămică, trebuie să ai mare grijă la ce mănânci cu mult timp înainte de a rămâne însărcinată. Nu aștepta să primești vestea cea mare ca să începi să faci alegeri sănătoase. De fapt, alimentația corectă îți poate crește nu doar șansele de a avea o sarcină ușoară și fără probleme, ci inclusiv și fertilitatea, ajutându-te să concepi un copil mult mai repede. Dieta perfectă în cazul tău se bazează foarte mult pe principiile de viață sănătoase pe care ar trebui să le respecte toată lumea, însă cu accent pe recomandările din acest articol.
La ce să renunți dacă vrei să devii în curând mămică?
- Cafea și alte băuturi care conțin cofeină
Studiile arată că 300 mg de cafeină pe zi (echivalentul a 3 cești de cafea, 7 cești de ceai, 5 doze de cola sau 23 de cești de cacao) îți pot scădea șansele de a rămâne însărcinată cu până la 27%. Dacă nu poți funcționa dimineața fără o gură de cafea, încearcă să bei cafea decofeinizată sau ceai de fructe (întreabă mai întâi medicul dacă ai voie să bei ceai de plante), limonadă de casă, suc proaspăt de fructe amestecat cu puțină apă minerală, apă plată în care ai pus câteva felii de castravete sau suc de legume (morcov, roșii, iarbă de grâu).
- Zahăr și îndulcitori artificiali
Principalul motiv pentru care e bine să nu te năpustești asupra dulciurilor este că excesul de zahăr din sânge interferează cu producția hormonilor de care ai nevoie ca să ramai însărcinată. Așa că renunță la prăjituri, biscuiți și alte deserturi în care se regăsesc zaharuri rafinate. Când simți că te usuci de poftă, mănâncă un fruct sau fă-ți acasă un tort de mere și ananas, brioșe cu morcovi ori o tartă cu mere și scorțișoară, la care să folosești făină integrală. Mai poți încerca un iaurt semidegresat în care să pui o mână de fructe de pădure, în loc de înghețată pune o banană la congelator și mănânc-o așa și, bineînțeles, fă-ți la discreție „smoothies“ din fructe proaspete.
- Alimente procesate
Aici includem atât semipreparatele, cât și cerealele rafinate sau brânzeturile frumos ambalate. Dacă tocmai am descris tot ce mănânci tu pe parcursul unei zile, nu te speria – nu trebuie să faci foamea, ci doar să te concentrezi pe fructe și legume proaspete, proteine slabe și cereale integrale. De fapt, dacă ajungi să respecți „regula de 5 pe zi“, adică 5 porții zilnice de fructe și legume – să zicem, 2 de fructe (cu cereale sau iaurt, la micul dejun, și simple, la o gustare) și 3 de legume (doar legume la o gustare și apoi garnituri la prânz și cină), o să constați că te saturi doar cu ele și nu mai simți nevoia să ronțăi carbohidrați sau să-ți faci peste zi sandvișuri cu pâine albă, șuncă și cașcaval.
Ce nu trebuie să-ți lipsească din farfurie dacă vrei să rămâi gravidă?
- Surse de proteine slabe: pește, pui, fasole, linte, semințe, nuci, unt de migdale sau de arahide, porții generoase de cereale integrale, lactate cu un conținut redus de grăsimi.
- Alimente bogate în acid folic: linte, ovăz, fasole pinto și navy, sparanghel, spanac, suc de portocale (făcut în casă, la storcătorul de fructe).
- Produse cu un conținut mare de fier: verdețuri închise la culoare, spanac, napi și varză furajeră, cereale fortifiate cu fier, carne de vită (o dată pe săptămână), prune uscate și suc de prune (din nou, proaspăt stors), cartofi, pate de ficat, fasole albă, semințe de dovleac.