„Cum știu dacă voi avea gemeni?” - o întrebare (sau o grijă) des întâlnită la viitoarele mămici. De aceea, hai să spulberăm câteva mituri despre conceperea gemenilor și să aflăm ce se întâmplă de fapt.

În primul rând, este bine de știut că există două tipuri de gemeni: cei identici (monozigoți) și cei non-identici (dizigoți). Mult mai rare sunt sarcinile cu gemeni identici decât cu non-identici. De asemenea, gemenii identici vor fi mereu de același sex (adică, ori ai putea avea două fetițe, ori doi băieței).

Șansele de a avea gemeni sunt mai mari, în următoarele cazuri:

  • dacă ai o burtică mai mare decât ar trebui în perioada respectivă;
  • dacă ai mai avut o sarcină gemelară;
  • dacă ai făcut tratament de fertilizare – în funcție de tipul de tratament urmat (pentru stimularea ovariană), șansele pot fi mai mari sau mai mici.

În cazul fertilizării in vitro, șansele de a avea gemeni cresc – fiind implantați mai mulți embrioni în uter, poți da naștere la 2 sau mai mulți copii.

Într-o ecografie, doctorul ar putea chiar să vadă dacă bebelușii împart o placentă (adică dacă sunt gemeni identici) sau dacă sunt două placente separate (ceea ce poate însemna fie monozigoți, fie, mai des, dizigoți). De asemenea, gemenii identici sunt identificați printr-un test ADN, pe care îl poți face imediat după naștere.

Există și câteva mituri despre gemeni. De exemplu, faptul că gemenii sar o generație sau că sunt „moștenire din familie”. Nu s-a dovedit faptul că, dacă ai, să zicem, unchi gemeni sau bunici gemeni, vei naște și tu la fel. Totuși, poate exista o predispoziție în familie, pe partea feminină, în cazul femeilor care eliberează mai mult de un ovul în fiecare lună, în perioada de ovulație.

Alt mit este că ai grețuri mai puternice dacă ai gemeni. Fals. Sunt femei care au un singur copil și pot avea stări de rau foarte mari sau femei care vor naște gemeni, dar nu simt aproape nimic.