Chiar dacă se crede că în mare parte femeia ar trebui să urmeze un șir de investigații și analize înainte de a rămâne însărcinată, specialiștii în sănătatea reproductivă afirmă că și bărbații ar trebui să își testeze calitatea spermei.
Infertilitatea reprezintă o problemă majoră pentru multe cupluri din întreaga lume. Dacă până de curând, suspiciunile erau aproape exclusiv în privința partenerei, experiența ultimilor ani aduce în lumină un aspect nou: în până la 50% din cazuri, infertilitatea este de cauză masculină.
Infertilitatea masculină are o serie de cauze, precum cele genetice, anomalii ale cromozomilor sexuali anomalii ale cromozomului X (sindromul Klinefelter) sau deletii ale cromozomului X (sindromul Kallmann) sau modificări ale cromozomului Y, infecțioase (infecțiile tractului urogenital), hormonale sau imunologice.
Deși tehnicile și capacitățile medicale de investigare au avansat mult, în 30% din cazuri cauza infertilității masculine este necunoscută.
Pregătirea pentru spermogramă:
Recoltarea se realizează prin masturbare, fără utilizarea lubrifianților, după o toaletă prealabilă a penisului cu apă și săpun. Atât înainte de recoltare, cât și în ziua recoltării trebuie urmate anumite recomandări:
- Perioada de abstinență între 2 și 7 zile
- Trebuie colectată toată cantitatea de ejaculat (sperma) în recipientul pus la dispoziție de către laborator (cea mai mare concentrație de spermatozoizi se află în prima parte a ejaculatului).
- Dacă recoltarea nu se realizează la laborator, proba trebuie să ajungă în mai puțin de 30 de minute, având grijă ca pe parcursul transportului să fie ținută cât mai aproape de corp.
- Este total contraindicată recoltarea prin coitus interruptus.
Diagnosticarea infertilității masculine
În cazul unei suspiciuni de infertilitate masculină, testele sunt simple. Se începe cu o spermogramă, care oferă primele indicii clare. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este de a începe orice altă investigație după două spermograme, realizate la un interval de două, trei luni. Spermograma identifică mai multe detalii, printre care:
- numărul de spermatozoizi;
- mobilitatea spermatozoizilor;
- concentrația spermatozoizilor;
- morfologia spermatozoizilor;
- concentrația de leucocite;
- PH-ul lichidului seminal;
- uneori poate să identifice cantitatea de fructoză, glucoză și zinc din lichidul seminal.
Dacă rezultatele spermogramei indică anomalii, pot urma și alte investigații, cum sunt cele care vizează hormonii, ce au legătură cu viața sexuală. De asemenea, pot fi necesare analize referitoare la infecția tractului urogenital sau care pot evidenția o anumită cauză imunologică a infertilității, cât și ecografia testiculară a aparatului urogenital.
A fi tată poate fi cel mai important lucru din viața unui bărbat, iar implicarea în proces trebuie să fie la fel de mare ca cea a viitoarei mame. Deși mulți bărbați și-ar dori să scape de aceste teste, diagnosticarea timpurie a unei infertilități masculine poate scuti partenera de investigații mult mai complexe și costisitoare.
Ambii parteneri ai cuplului sunt răspunzători de conceperea unui copil, așadar atât bărbatul cât și femeia trebuie să se gândească la cauzele infertilității.