Sarcina extrauterină se întâmplă în cele mai multe cazuri atunci când oul fertilizat rămâne blocat undeva în drumul său către uter, în general fiindcă trompa uterină este afectată de o imflamație sau are o deformare congenitală ce împiedică trecerea ovulului.

Orice femeie activă sexual, de vârstă fertilă, riscă să dezvolte o sarcină extrauterină, dar există unii factori care cresc riscul:

  • vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani
  • istoric de boală inflamatorie pelvină, cum ar fi Chlamydia
  • intervenții chirurgicale abdominale, cum ar fi cea pentru eliminarea apendicitei
  • dispozitivele implantate intrauterin
  • contraceptive numai cu progesteron
  • proceduri de fertilizare in-vitro
  • sarcini extrauterine anterioare
  • fumatul

Potrivit unor estimări, riscul de sarcină ectopică:

  • creşte de 1,5-2 ori la femeile care poartă dispozitive intrauterine
  • de 3-4 ori la femeile cu vârsta de 35-45 ani
  • de 3,5 ori la femeile care fumează

Ce șanse au aceste femei să obțină o sarcină normală?

Chiar dacă treci printr-un astfel de eveniment, există șanse reale să ai o sarcină fără probleme în viitor. Studiile arată că sunt între 65% și 85% șanse ca o femeie să fie iarăși însărcinată în 2 ani după o sarcină extrauterină, însă totul depinde de cât de sănătoase sunt trompele uterine. Mai mult, poți rămâne din nou gravidă în mod natural chiar și cu o singură trompă uterină. În acest caz, șansele sunt între 15% și 45%.

În cazul în care ambele trompe uterine au fost înlăturate, singura metodă de a deveni părinte este fertilizarea in vitro.

Experimentarea unei sarcini extrauterine are un impact puternic asupra psihicului și poate reduce considerabil șansele a avea vreodată un copil. De aceea, nu uita să iei masurile necesare, să ai în vedere renunțarea la fumat, să te protejezi împotriva bolilor cu transmitere sexuală și să mergi periodic la ginecolog.

Reține bine faptul că sunt multe femei care au suferit o sarcină extrauterină au ulterior sarcini normale și copii sănătoși.

În cazul în care o nouă sarcină este în plan, vizitele regulate la medic și efectuarea constantă de teste sangvine și ecografii pot depista rapid eventuala apariție a unei noi sarcini extrauterine și eliminarea acesteia înainte de a apuca să provoace pagube semnificative trompei uterine. Chiar dacă sarcina se dezvoltă normal, testele de sânge și ecografiile au darul de a oferi viitoarei mame liniștea mentală și sufletească dată de siguranța faptului că sarcina se dezvoltă normal.

În cazul unei laparoscopii, femeia poate încerca să rămână însărcinată din nou, dar dacă a primit tratament cu Metotrexat va trebui să folosească contraceptive timp de 3-6 luni.

Pentru sarcina următoare este o idee bună să discutați cu medicul despre o ecografie la începutul sarcinii. Acest lucru ar trebui să fie la aproximativ 7 săptămâni după ultima menstruație. Aceasta este o măsură de precauție pentru a confirma că sarcina ta este în locul potrivit de data aceasta. Nu există niciun risc pentru copilul dumneavoastră dacă ați avut o sarcină extrauterină în trecut.