Ai cui ochi îi va moșteni copilul dumneavoastră – ai mamei sau ai tatălui? Dar părul? Dar urechiușele?... Oare putem prezice dinainte cum va arăta copilașul încă nenăscut?

Cu cine va semăna?

Băiețel sau fetiță?

Cine se va naște – băiețel sau fetiță – depinde de tată. Mai exact, de faptul care dintre spermatozoizii lui va fecunda ovulul. Jumătate de spermatozoizi conțin cromozomul X, iar fecundarea unui ovul cu un astfel de spermatozoid duce la nașterea unei fetițe; a doua jumătate de spermatozoizi conțin cromozomul Y, programat pentru nașterea unui băiețel.

Băieței se nasc un pic mai mulți, probabil pentru că ei sunt mai fragili și mai puțin rezistenți la boli. Vulnerabilitatea băieților, apropo, este legată de asemenea de cromozomul Y. În cazul fetiței, dacă ea a primit o genă deteriorată în cromozomul X de la unul dintre părți, acțiunea ei este compensată de gena sănătoasă a celuilalt cromozom X. În cazul băieților, genele nu se dublează, de aceea natura a „dispus” nașterea unui număr mai mare de băieți.  

Însă această diferență este atât de nesemnificativă încât nu vom greși dacă vom afirma: fiecare dintre noi are șanse egale de a avea un fiu sau o fiică.

Gri sau căprui?

Am învățat la școală că genele sunt de două tipuri: slabe – recesive și dominante. Gena ochilor albaștri este slabă (recesivă); gena ochilor căprui – dominantă, puternică. Dacă micuțul primește de la un părinte gena ochilor albaștri, iar de la celălalt – gena ochilor căprui, el va avea ochi căprui. Dar cum să ghicim ce genă va transmite fiecare dintre părinți, dacă ei au câte două gene de același fel?

Schema standard a moștenirii arată în felul următor: de exemplu, ambii părinți au ochi căprui, dar poartă și gena ochilor albaștri. Aceasta înseamnă că respectivul cuplu are 3 șanse din 4 să nască un copil cu ochi căprui și doar o șansă – să aibă un copil cu ochi albaștri.

Cu cine va semăna?

Dacă ne ţinem de această metodică, părinții cu ochi albaștri nu vor avea niciodată copii cu ochi căprui, pentru că fiecare dintre ei poartă doar gene recesive. Însă geneticienii știu că acest lucru nu este chiar adevărat. Foarte-foarte rar, părinții cu ochi albaștri pot avea copii cu ochi căprui.

Aceasta se explică prin faptul că, se pare, pentru o anumită trăsătură răspunde nu doar o singură genă din partea fiecărui părinte, cum credeau anterior savanții, ci o grupă întreagă de gene. Iar uneori o genă răspunde concomitent pentru câteva trăsături. Și de culoarea ochilor răspunde o serie întreagă de genă, care, de fiecare dată, se combină în mod diferit.

Cu toate acestea, legitatea cea mai simplă de previzionare a culorii ochilor poate fi urmărită. Părinții cu ochi negri-negri nu au de unde să aștepte copii cu ochi albaștri. Persoanele cu ochi căprui, cafenii sau de culoarea nucului pot avea uneori copii cu ochi albaștri, totuși de cele mai multe ori ei vor avea copii cu ochi căprui. Cuplurile cu ochi albaștri sau gri vor avea, cu o mai mare probabilitate, copilași cu aceeași culoare a ochilor.

Drept sau ondulat?

Părul de culoare deschisă este de asemenea o trăsătură recesivă. Dacă mama și tata au păr de culoare deschisă, micuțul le va semăna. Iar dacă unul dintre părinți are păr de culoare închisă, iar celălalt – de culoare deschisă, părul copilului va fi închis sau mediu între nuanța mamei și a tatălui. Țineți cont totuși că urmașii slavilor orientali sunt în copilărie bălăiori și abia la 10-12 ani culoarea părului capătă nuanța care va rămâne pe tot parcursul vieții.

Părul ondulat este un semn dominant. Dacă cel puțin la un părinte părul este creț, și copilul va avea păr creț sau cel puțin ondulat.

Cu cine va semăna?

Băieții mamei

Părerea că fetele seamănă de obicei cu tații, iar băieții cu mamele este adevărată doar pe jumătate. Desigur, băieții seamănă mai des cu mamele. Ei moștenesc doar un cromozom X de la mamă, iar acest cromozom este bogat în gene răspunzătoare pentru aspectul exterior: forma sprâncenelor, ovalul feței, culoarea pielii…

În cazul fetițelor situația este diferită. Ele primesc un cromozom X de la mamă, iar unul de la tată, de aceea există aceeași probabilitate ca fetița să semene cu ambii părinți.

Cu nas mare sau urechi clăpăuge?

Cu mare probabilitate micuțul va moșteni găurica din bărbie, dacă mama sau tata o au, precum și urechile mari ale unuia dintre părinți. Unii geneticieni presupun că dominante sunt genele care răspund pentru forma nasului mare cu cocoașă.

Savanții au observat că o anumită trăsătură specifică a exteriorului se transmite deseori în familie de la o generație la alta. Un exemplu tipic sunt fețele Habsburgilor: pe portretele păstrate ale împăraţilor Maximilian, Maria-Teresa de Austria, Alfons XII al Spaniei se observă bărbia îngustă proeminentă și buza de jos lăsată.

Este foarte probabil că se transmit prin moștenire degetele scurte ale unuia dintre părinți și degetul al șaselea, dacă mama sau tata au acest defect. 

Cu cine va semăna?

Înalt sau scund?

În schimb înălțimea viitorului copil este greu de prognozat, și asta pentru că influența mediului înconjurător este foarte mare: cum s-a alimentat copilul, de ce boli a suferit… Dacă e să presupunem totuși, în condiții optime, părinții înalți vor avea copii înalți.

De regulă, copilul se oprește la înălțimea medie dintre mamă și tată. Dar dacă copilul mănâncă bine în copilărie, se mișcă mult, doarme suficient și se alimentează corect în adolescență, el are toate șansele să se înalțe mai mult ca părinții.

Sursa