Actualmente, în arsenalul ginecologic se întîlnesc în jur de 15 metode de contracepţie. Cu toate acestea, conform studiilor companiei de cercetare britanice YouGov, două din patru femei ce folosesc contraceptive, rămîn însărcinate. Noi am compilat cele mai frecvente confuzii legate de metodele de protecţie.
Şase mituri despre contracepţie
Contraceptivele orale – cele mai efective mijloace pentru prevenirea sarcinii nedorite
Teoretic, da: şansele de a rămîne însărcinată în timp ce luaţi CO sunt de doar 0,3 %. În realitate însă, 8% din femei rămîn gravide în urma administrării pastilelor. În majoritatea cazurilor, acest lucru se întîmplă deoarece femeile uită să le ia în mod regulat. Conform statisticilor, fiecare a 12-a femeie uită să ia circa 4 pastile în perioada unui ciclu.
Prezerativele sunt bune doar ca metodă de protecţie în cazul bolilor cu transmitere sexuală
În realitate, aceiaşi ginecologi sunt fermi cînd susţin că prezervativele sunt pe primele poziţii după criteriul siguranţă. Dar chiar şi folosind prezervativul poate apărea riscul unei sarcini nedorite – de la 2 % în cazul unor relaţii amoroase de familie, şi 15 % în cazul unor relaţii amoroase ocazionale, spontane.
Dacă folosiţi un spirulet un timp mai îndelungat, va fi dificil să-l îndepărtaţi, iar utilizarea acestuia poate provoca infertilitatea
În realitate, doar 8% din femei folosesc metoda de contracepţie de lungă acţiune, de exemplu, spiruletul. În acelaşi timp este o metodă foarte eficientă, uşor de îndepărtat şi nu afectează fertilitatea după ce este îndepărtată. Apropo,aproximativ jumătate din femeile ginecologi folosesc „Mirena”.
Cea mai bună metodă de protecţie – discuţia cu prietenele pe această temă
De fapt, această metodă este una din cele mai rele. Indiferent de doza hormonilor din acelaşi CO, fiecare organism este individual. Să ajungeţi la un ginecolog este foarte simplu, însă, conform datelor statistice, 60% dintre femei aleg metoda orală de contracepţie în mod sinestătător – cel mai puţin costisitor sau conform recomandărilor amicelor, iar în cursul anului renunţă la ele din cauza efectelor secundare resimţite.
Contraceptivele orale protejează doar împotriva sarcinii nedorite
Nu, ele mai şi tratrează, endometrioza, polichistoza, girsutismul, şi alte boli specifice femeilor. Cu toate acestea, în nici un caz nu vă selectaţi contraceptivele de sinestătător, apelaţi la un ginecolog.
În cazul în care femeia a decis că nu va mai naşte este mai bine să apeleze la sterilizare
În realitate, procentajul femeilor care s-au supus unei asemenea operaţii, este mare. Restabilirea acelor trompe este dificilă, de aceea, să vă hotărîţi la acest pas ginecologii nu vă prea recomandă (dacă în cazul sterilizării nu există dovezi medicale reale).
„Poveştile de groază ale bunicii”, sau puţin din „ororile contracepţiei”
1. Hormonii provoacă greutatea excesivă
Contraceptivele orale combinate, COC, la unele femei, în mod diferit, pot influenţa asupra greutăţii corporale. Estrogenul constituie o parte componentă a pilulei contraceptive, care va influenţa asupra retenţiei de lichide, care se va elimina în timp. Cu cît mai mult estrogen în componenţa contraceptivelor, cu atît mai mult poate fi accentuat acest efect. Modificările de greutate, de asemenea, pot fi asociate acestor efecte secundare. Dar, mult depinde de cît şi de faptul ce mănîncă femeia şi cît timp alocă aceasta activităţilor fizice.
Înainte pilulele anticoncepţionale conţineau o doză mare de hormoni, astfel încât creșterea în greutate a fost una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale contraceptivelor. Astăzi, această problemă este aproape rezolvată, căci și în arsenalul de medici există COC microdozate și inele vaginale care conțin o doză foarte minimă de hormoni.
2. Alcoolul și COC sunt incompatibile
Alcoolul în sine nu are nici un efect asupra contraceptivului COC, dar dacă alcoolul a cauzat o perturbare a tractului gastro-intestinal, sub formă de vomă, de exemplu, apoi timp de șapte zile este mai bine să se folosească o protecție suplimentară.
3. COC reduce libidoul
Modificări ale libidoului pe fondalul contraceptivelor hormonale este extrem de rar. Dacă acest lucru şi se întâmplă, de regulă, în primele luni de administrare ale medicamentelor, atunci este datorită faptului că organismul este adaptat la aceasta. Acest lucru se poate manifesta ca o creștere sau o scădere a dorinței sexuale. Conform statisticilor, o treime dintre femeile ce utilizează contraceptive hormonale, cum ar fi inelul vaginal, s-a observat o creștere a libidoului și o frecvență a contactelor sexuale.
4. Administrarea COC duce la infertilitate
În conformitate cu numeroase studii, incidenţa de infertilitate la femeile care iau contraceptive orale combinate, a fost de sute de ori mai mică decât la semenele lor, care au avut naşteri şi avorturi fără a utiliza metode contraceptive. Mai mult decât atât, există numeroase date care confirmă că întrebuinţarea COC pe durate scurte poate crește ulterior șansa de sarcină - așa-numitul efect de rebound.
5. COC - pentru fetele trecute peste 20 de ani?
De fapt, contraceptivele moderne pot fi, de asemenea, folosite la o varstă mai tînară, dar desigur, după consultarea unui medic ginecolog. Există medicamente care au nu numai efect contraceptiv, dar, de asemenea, ele reduc unele defecte ale pielii și cantitatea de acnee pe faţă.
6. În cazul în care o femeie alăptează - ea nu rămîne însărcinată
Este o concepție comună şi este greșită, ea conduce la faptul că 10% dintre femei se adresează în instituţiile medicale pentru avort în primul an după naștere. Sistemul de reproducere feminin după 3-4 săptămâni de la naștere revine la ritmul obişnuit iar necesitatea de a utiliza metode contraceptive este foarte necesară.
Într-adevăr, natura oferă protecţie naturală împotriva sarcinii pentru mamele care alăptează - așa-numita perioadă de lactație amenoree, dar ea acționează doar atâta timp cât nu există menstruație, cu condiția că hrăniţi copilul doar cu lapte matern, fără hrănire suplimentară, cu respectarea strictă de alimentare cel puțin de 7 -8 ori pe zi. În cazul în care cel puțin unele dintre aceste condiții nu sunt îndeplinite, există o mare șansă de a ramîne însărcinată.
7 . În cazul în care viaţa sexuală nu este regulată, nu este mai bine să luați comprimatele o dată după sex, dar să nu beţi "chimie", întreaga lună?
Cei care cred că în cazul în care sexul este rar, este mult mai sigur de a bea de cîteva ori pe lună o tabletă decât să le înghiți în fiecare zi, ele îşi supun organizmul unui mare risc. Nu numai că un comprimat contraceptiv postcoital conține de șase ori mai mulţi hormoni decât de obicei, această introducere de hormoni " o singură dată " este greoaie şi agită corpul. Dacă regulat apelaţi la contracepţiile de acest tip, hormonii ușor se vor “supăra” şi vor duce la diverse boli, inclusiv infertilitate. Medicii în general nu acceptă aceste pastile ca metodă regulată de contracepție. În cazul în care o femeie de cel puțin două ori pe lună necesită mijloace contraceptive este vorba despre o viaţă sexuală regulată, și, prin urmare, aveți nevoie de a alege mijloacele adecvate.
8. Dacă faceți sex în timpul menstruaţiei, şansele de a rămîne însărcinată sunt zero
Multe femei cred că sexul neprotejat în timpul menstruaţiei sau în primele sau ultimele zile ale ciclului menstrual - cea mai sigură metodă de contracepţie. Cu toate că, în ciuda faptului că multe femei de fapt, au mai multe şanse de a concepe un copil în mijlocul ciclului, există probabilitatea de concepție în orice perioadă a ciclului menstrual. Un alt fapt este că fiecare femeie ar trebui să știe: sperma este stocată în corpul unei femei timp de trei zile.
9. Coitul interupt oferă protecție 100% împotriva sarcinii
Aceasta este una dintre cele mai frecvente confuzii. Puteți rămâne gravidă, chiar dacă partenerul dumneavoastră utilizează această măsură de precauție. Doar pînă la ejaculare se produce eliberarea unei cantităţi mici de lichid care conține, de asemenea, spermă. Fapt: orice penetrare a penisului în vagin poate duce la sarcină, chiar dacă partenerul are mai multă prudență.
10. Femeile cu vîrsta peste 45 ani, nu rămîn însărcinate
Vârsta dupa 45 de ani - așa-numita perioadă de reproducere târzie. De obicei, în momentul acela o femeie are deja copii și se implică activ în educația lor. Dar naşterea târzie pentru femeile de peste 45 de ani nu este exclusă.