Pe lângă un mod de viață sănătos, somn de calitate și evitarea oricărui stres, femeile care vor să devină mame cât mai curând trebuie să respecte și un regim alimentar cât mai echilibrat și divers.

Iată câteva alimente pe care e bine să le incluzi în meniul tău, pentru a contribui la creșterea fertilității.


Proteinele 

Proteinele sunt esențiale pentru sănătatea ta, nu degeaba mai sunt numite și „fundația vieții”. Fii atentă însă, există proteine de origine animală și proteine de origine vegetală, iar pentru o bună funcționare a organismului tău, e necesar să consumi atât proteine vegetale, cât și proteine animale.
Proteine animale poți obține din carnea macră de pui, de curcan sau de vită. Două porții de proteine pe zi o să-ți asigure necesarul zilnic de fier. În schimb, fasolele, lintea, mazărea etc. conțin proteine vegetale.


Peștele

Peştele nu este doar gustos, ci şi hrănitor şi sănătos: doar 150g de pește pot să asigure 50-60% din aportul zilnic de proteine recomandat pentru un adult. Pe lângă proteine, peștele conține şi o cantitate mare de aminoacizi esenţiali: chiar şi grăsimea ce conţine aşa-numiţii acizi graşi omega-3 aduce beneficii pentru sănătate (reglează hormonii, reduce stresul, creşte elasticitatea vaselor de sânge în organismul uman, unele studii chiar susţin că poate preveni atacul de cord şi reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer), drept urmare, dacă vrei să rămâi însărcinată cât mai curând, include peștele în meniul tău.

Laptele integral

Laptele integral, dar și băuturile vegetale organice, bogate în calciu și vitamina D, pot avea un rol extrem de important în menținerea sănătății aparatului feminin de reproducere. Mai ales femeile care au probleme de ovulație trebuie să consume un pahar de lapte integral pe zi.


Cereale integrale

Cerealele rafinate precum: pastele albe, gustările dulci, orezul alb, afectează hormonii și ciclul reproductiv, ridicând nivelul de zahăr din sânge, așa că ar fi bine să le excluzi din alimentația ta. În schimb, poți opta pentru cerealele integrale, care îți vor menține stabilitatea zahărului în sânge și îți vor oferi o cantitate substanțială de acid folic, important pentru fertilitate.


Fructele de padure

Cu certitudine, știi că fructele de pădure (zmeura, afinele etc.) sunt bogate în antioxidanți. Odată ce antioxidanții au un rol esențial în protejarea celulelor sangvine împotriva îmbătrânirii și a altor daune, e important să fie prezenți și în meniul tău. Pe lângă menținerea sănătății corpului tău și a ovulelor, fructele de pădure stimulează excelent fertilitatea ambilor parteneri.


Ouăle

Pe lângă proteine, ouăle conțin și un nutrient numit colina. Ajunsă în organism, colina să transformă în betaină, care la rândul ei, va împiedica creșterea nivelurilor de homocisteină, asigurând astfel sănătatea ovulelor tale, dar și o dezvoltare normală a embrionului, dacă ești deja însărcinată.


Conopida si broccoli

Fitonutrientul diindolimetan, din legumele crucifere, ajută la procesul de metabolizare a estrogenului. Dacă te confrunți cu endometrioza sau fibroamele, e vital să incluzi în alimentația ta cât mai multe legume crucifere.


Morcovi

Alimentele galbene și portocalii (morcovii, cartoful dulce, pepenele galben etc.) sunt bogate în beta-caroten. Acesta ajută la echilibrarea hormonilor și poate preveni avorturile.


Bananele

Bananele reprezintă o importantă sursă de vitamina B6, care, de asemenea, contribuie la reglarea hormonilor. Carența de vitamina B6 este asociată cu dereglări hormonale, cicluri menstruale neregulate și chiar cu dezvoltarea slabă a celulelor sexuale masculine și feminine.