Atunci când așteptările durează prea mult, iar cuplurile își pierd orice speranță că vor putea avea un copil în viitorul apropiat, oamenii de știință încearcă să găsească soluții sau mai exact răspunsuri la unele întrebări referitoare la concepere. De-a lungul anilor s-au făcut multe studii în ceea ce privește reproducerea umană, deși acest domeniu este investigat mai amănunțit doar în ultimii 30 de ani. Chiar și așa, specialiștii au făcut câteva dezvăluiri importante, care ar putea fi de folos pentru cuplurile care sunt în așteptarea unei minuni.

Grupa de sânge

Potrivit unui studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universității Yale, dintre femeile (cu vârsta de 30 de ani) care aveau probleme de fertilitate, cele cu grupa de sânge 0 prezentau un profil hormonal din cauza căruia ovarele lor erau mai bătrâne decât ar fi trebuit să fie, iar rezervele de ovule mult mai mici. Medicii avertizează femeile care au grupa sanguină 0 să aibă un stil de viață sănătos, să nu fumeze și să ceară sfatul medicului ginecolog și endocrinolog cu mult înainte să ia în calcul infertilitatea.

Bărbatul

Testele specifice pentru bărbați (numărul spermatozoizilor, volumul, concentrația, motilitatea și morfologia) nu relevă imaginea completă. Specialiștii în medicina reproductivă de la Universitatea Queens spun că este nevoie de o analiză ADN a spermei. În cazurile de infertilitate în care medicii nu mai au nicio idee despre ce împiedică un cuplu să aibă copii, ar trebui solicitată o analiză ADN.

Deficitul de Vitamina D

Un studiu realizat la Universitatea din Graz, Austria, a scos la iveală faptul că deficiența de vitamina D este foarte importantă în concepție. Deși nu s-a descoperit ce cantitate de vitamina D este necesară unei concepții sănătoase, studiile de laborator au dezvăluit faptul că deficiența de vitamina D crește nivelul unui hormon care le împiedică pe femei să rămână gestante sau să piardă sarcina. De asemenea, în cazurile de fertilizare in vitro, nivelul vitaminei D este decisiv în ceea ce privește rata succesului. Un nivel scăzut al vitaminei D este sinonim cu eșecul fertilizări, în timp ce un nivel echilibrat este asociat cu succesul fertilizării. Specialiștii avertizează că și o doză mare de vitamina D este responsabilă pentru apariția infertilității.