Fertilitatea este încă un subiect controversat, care se află încă în proces de cercetare și multe lucruri ies la iveală de-a lungul ultimilor ani. Oricât de multe lucruri am crede că știm despre acest subiect, încă mai există multe alte informații pe care ar trebui să le cunoaștem. Tocmai din acest motiv, Huffington Post a pus laolaltă unele dintre cele mai importante și mai surprinzătoare detalii despre fertilitate.
Fertilitatea ține în mare parte de genetică
Medicii consideră că numărul de ovule de la naștere este un indice determinant în stabilirea perioadei fertile a unei femei. În general, la naștere avem în jur de 2 milioane de ovule. Cu toate astea, factori precum fumatul sau chimioterapia pot accelera moartea acestor ovule, ducând la o menopauză precoce.
Menstruațiile regulate sunt un semn al ovulației regulate
Atunci când o femeie ovuleaza periodic și regulat (între 24 și 35 de zile) are mai multe șanse să rămână însărcinată. Dacă menstruațiile nu sunt regulate, ovulația nu are loc regulat, fiind semnalate primele probleme de fertilitate.
Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune și mai serioasă întrucât femeile care se confruntă cu această problemă nu ovulează perioade lungi. În ambele cazuri, consultul și tratamentul specializat sunt imperios necesare.
Metoda temperaturii bazale nu este concludentă în privința perioadei de ovulație
Mult timp s-a crezut că poți anticipa ovulația luând temperatura corpului în fiecare dimineață, înainte de a te da jos din pat. Valori crescute indică faptul că mai mult progesteron este secretat. Totuși, temperatura corpului crește de-abia în momentul în care ovulația a avut deja loc. Pentru a determina perioada ovulatorie, apelează mai degrabă la teste pentru determinarea hormonului luteinizant.
Majoritatea femeilor cu trompele uterine înfundate au avut în trecut o infecție pelvină
10% dintre cazurile de infertilitate apar ca urmare a unor afecțiuni la nivelul trompelor uterine. Una dintre cauze o reprezintă infecțiile pelvine, ce apar în urma unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia. Cum aceste infecții nu au o simptomatologie semnificativă, femeile nici nu stiu că se confruntă cu această problemă. Pentru o mai mare siguranță, medicii recomandă în general un test al trompelor, numit histerosalpingografie.
În cele mai multe cazuri, stresul nu cauzează infertilitate
Contrar părerilor vehiculate, stresul cotidian nu împiedică ovulația regulată a femeilor. Doar în cazuri extrem de rare, stresul emoțional și fizic duce la această disfuncție. În majoritatea situațiilor, stresul este doar un factor psihologic ce nu afectează fertilitatea femeii.
Deși cu o ovulație regulată, la 44 de ani majoritatea femeilor sunt infertile
Conceperea unui copil după această vârstă are loc doar cu tratamente de fertilitate și folosind ovule donate de femei mai tinere. Se pare că vârsta de 43-44 de ani este vârsta maximă la care o femeie ar putea rămâne însărcinată fără ajutor suplimentar.
O sarcină precedentă nu garantează fertilitatea femeii, dar nici pe cea a bărbatului
Numărul de spermatozoizi se poate schimba cu timpul, așa că o sarcină precedentă nu garantează fertilitatea nici de o parte, nici de cealaltă. Singura metodă prin care te poți asigura că este totul în regulă ar fi o spermogramă.
Dieta influențează foarte puțin fertilitatea
În ciuda numeroaselor păreri, încă nu s-a demonstrat oficial corelația dintre dietă și fertilitate. La ora actuală există un singur studiu care sugerează faptul că dieta mediteraneană, ce are la bază uleiul de măsline, pestele și legumele ar putea influența benefic fertilitatea.
Vitamina D îmbunătățește rezultatele tratamentelor pentru fertilitate
Un studiu recent realizat la Universitatea din California de Sud arată că femeile care urmau tratamente pentru fertilitate, dar aveau un nivel scăzut de vitamina D nu au înregistrat rezultatele așteptate. De altfel, aceeași vitamina este considerată esențială și în timpul sarcinii.
Atât greutatea prea mica, cât și cea în plus influențează fertilitatea
În ultimii ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele cu probleme de greutate au și deficiente de fertilitate. Dacă ai indicele masei corporale mai mic de 18 sau peste 32, se presupune că ai și probleme de ovulație, deci și de fertilitate. O astfel de greutate poate dăuna chiar și în timpul unei sarcini.