mamaplus

Tot mai multe femei din Moldova vor să nască prin cezariană. De cele mai multe ori au frică de dureri

-
//
08.02.2021

În țara noastră, numărul nașterilor prin cezariană a crescut considerabil în ultimii ani și asta chiar dacă legislația Republicii Moldova nu permite nașterile prin cezariană la solicitare, ci doar la indicația medicilor. Aceștia pot recurge la asemenea operație, doar cu acordul scris al femeii însărcinate. Șefa Centrului Perinatologic din cadrul Spitalului Clinic din Bălți, Carolina Frumusachi spune că de cele mai multe ori, femeile care vin cu o astfel de solicitare au un șir de temeri asociate cu durerile unei nașteri naturale.  

Este foarte important ca viitoarele mămici să fie informate din timp cu privire la avantajele și riscurile asociate acestei intervenții. Un alt aspect este comunicarea cu medicul curant. Specialistul analizează toate detaliile cu pacienta, inclusiv consecințele, unei astfel de decizii: pentru mamă, copil și pentru următoarea sarcină. La baza acestei decizii stau mai mulți factori.

”Problema aceasta este destul de actuală și în ultimii 5 ani este prima solicitare a femeilor care pășesc pragul maternității pentru un consult obstetrical: ”Eu vreau cezariană!”. În contextul în care găsim acea soluție optimă sau acel discurs cu o femeie ca să înțeleagă ce înseamnă și ce vrea de fapt, multe dintre ele totuși cedează și acceptă situația că operația cezariană nu este soluția de primă intenție. Dacă ar fi fost indicațiile posibile în Republica Moldova pentru permisivitatea cezarienei la cerere, eu vă dau asigurarea că noi am atinge un procent de 80-90 la sută, ceea ce nu este deloc corect.”, susține Carolina Frumusachi, șefa departamentului de perinatologie din cadrul Maternității or. Bălți.

Știința modernă a demonstrat că bolile respiratorii și gastroenterologice sunt mult mai frecvente la copiii născuți prin cezariană. Bebelușii, care apar pe lume în urma unei cezariene sunt mai predispuși să dezvolte astm, alergii și infecții. În timpul nașterii naturale, copilul care trece prin canalul de naștere primește bacteriile benefice ale mamei care îi fortifică sistemul imunitar.